La revista degana en valencià

Els veïns del poble de la Mata (els Ports) han sortit al carrer

05/04/2021

Tots portaven la maleta feta i a punt per abandonar les seves llars. Amb aquesta acció el veïnat ha escenificat el futur que li espera en cas que passe la línia de molt alta tensió (MAT) que s’ha projectat construir a 400 metres de la vila. Tant el veïnat com el consistori s’han organitzat i preparen accions per mostrar enèrgicament el seu rebuig a la proposta de Forestalia d’instal·lar una línia d’evacuació de molt alta tensió enfront de la Mata. El macroprojecte de parcs eòlics del Maestrazgo de Terol preveu la creació de línies d’evacuació de 400 kilovolts i que una d’aquestes passe per la Mata.

La població no està disposada a acceptar el projecte que suposaria la mort del poble. La instal·lació d’aquesta línia d’evacuació no permetrà el desenvolupament saludable de cap mena de vida (ni animal ni vegetal) en l’àrea que aquesta afecte (sota les línies i 400 m a banda i banda dels fils); les repercussions sobre la salut serien extremament greus. Això implica que les granges, l’economia principal del poble, haurien d’abandonar la seva activitat, per no parlar dels habitants que hauran de desallotjar els masos on viuen ni de la destrossa del medi ambient i del paisatge de la vila.

L’acció, la primera de moltes que es preparen, ha finalitzat amb la lectura del següent manifest:

El poble de la Mata (els Ports) ha escenificat quin és el futur que li espera en cas que passe una línia de molt alta tensió (MAT) a 400 metres de la vila. Un centenar de veïns han fet les maletes i s’han plantat a la carretera com a mesura de protesta i rebuig enèrgic al projecte de l’empresa Forestalia d’instal·lar una línia d’evacuació de molt alta tensió enfront de la Mata.

Des que es va saber que el macroprojecte de parcs eòlics del Maestrazgo de Terol preveu la creació de línies d’evacuació de 400 kilovolts i que una d’aquestes està dissenyada perquè passe per la Mata, tant l’Ajuntament com el veïnat s’ha organitzat i prepara accions concretes que, des de diferents àmbits d’acció, miren d’evitar el que consideren que suposaria la mort d’un poble, ja que aquestes línies tenen greus repercussions sobre la salut i, a més, destrossen el medi ambient i paisatge de la vila. Cal destacar que l’economia principal del municipi són les granges i la majoria quedarien sota les línies; com ja s’apuntava des del consistori, no hi pot haver agricultura ni ramaderia intensiva sota les línies pel risc per a la salut que suposen.

L’acció d’avui, la primera de moltes que preparen, ha finalitzat amb la lectura del següent manifest:

Benvolguts veïns i veïnes de La Mata.

Fa pocs dies ens han comunicat que l’empresa Forestalia té un projecte per a muntar 22 parcs eòlics al Maestrazgo. Una de les opcions per a la línia d’evacuació passa per davant del poble a només 500 metres del nucli urbà, a 150 metres del Molinet i a uns 200 metres de les granges (una de les poques fonts d’economia ramadera del poble). A les faldes del Tossal, per davall de La Carrasqueta anirien les torres de 40 metres d’alçada per transportar 400 kilovolts. El que s’anomena una MAT, una línia de Molt Alta Tensió. Els efectes per a la salut i la destrossa ambiental i paisatgística són enormes, inabastables. El poble de La Mata, no està en contra de les energies renovables, però no admet que s’impose un traçat que ens afecta directament per a tota la vida.

L’any 1855, el cap indi Seattle, va escriure una carta al president dels Estats Units quan els van proposar de comprar-los la terra on ells vivien, l’actual estat de Washington. Fem nostres algunes de les seues paraules i volem que s’escolte la nostra veu com a habitants d’estes terres que estimem i són estimades pels nostres veïns i per la població de les comarques de Castelló i el país sencer.

Aquesta és la nostra carta al 2021:


El gran cabdill de Forestalia ens ha fet saber que vol posar a la nostra terra, a 500 metres del poble, unes torres gegants carregades d’energia que és roïna per a la salut i destrossa el nostre paisatge. Considerem la proposta, ja que sabem que, si no ho fem, pot venir l’home poderós amb les seues màquines enormes i plantificar els gegants de ferro sense escoltar el que nosaltres pensem i sentim.
Com pot ser esgarrat i trencat el paratge natural que hem heretat de pares a fills? Com poden pensar que no ens afectarà al cor i a l’ànima vore com una cicatriu monstruosa travessa pel mig del Tossal i als peus de La Carrasqueta, l’arbre sagrat i estimat per gates i gats? Com seran, amb els nostres fills i filles, els passejos a Les Calderetes, al Barranc de les Clapisses, al toll negre, al riu Cantavella? No són nostres la frescor de l’aire, el so de les fulles del bosc quan bufa el vent, el silenci quan la neu cobreix de blanc camps i muntanyes. Són de tota la humanitat. Cada trosset del terme és sagrat per al nostre poble. El brunzit de les abelles, el cant dels pardals, les boires, els núvols, la pau i harmonia que sentim amb la natura de la qual formem part. L’ermita de Sant Gil, Santa Bàrbera, les festes populars i les paelles que ens agermanen seran tacades pel brunzit i la imatge dels monstres gegantins. Els cantos de les muntanyes, l’aigua que corre pels rius i barrancs, les nits estrellades de l’estiu, són els nostres germans i germanes que ens fan sentir vius i arrelats a aquesta comarca lluny del soroll, la superpoblació i sobreexplotació de les comarques costaneres.

Però sabem que l’home de les torres i màquines gegants, l’home que vol fer diners i omplir-se les butxaques de bitllets, no pot entendre la nostra manera de viure aquesta terra. Per a ell, la terra no és la seua germana, la tracta com a un objecte que es compra i es ven sense compassió.
Per tot això, i ja que l’home de les ciutats sorolloses vol canviar la nostra terra, diem NO a la imposició d’un projecte que ens destrossa.

La Mata està viva, creix, neixen xiquets i xiquetes que volen gaudir del mateix paisatge que els seus iaios i iaies van tindre.

Perquè volem viure en pau, perquè volem ser respectats com a persones humanes dignes i sobiranes, diem NO a Forestalia i els seus monstres de ferro.

Previsió

 

Inscriu-te al nostre butlletí

Top