La revista degana en valencià

Els vins ‘de pago’

20/05/2019

«Pago és el paratge o lloc rural que posseeix una sèrie de característiques edafològiques i de microclima singulars que li permeten diferenciar-se i distingir-se d’uns altres del seu entorn»

«Actualment trobem vins que tenen inclòs en el nom comercial la paraula pago, però que no estan legalment classificats com a tals»

«La denominació Vino de Pago és la més alta qualificació que pot rebre un vi»

Pago de los Balagueses està legalment qualificat com a DOP Vino de Pago, considerada com la referència de terrer més prestigiosa d’Espanya, el reconeixement a una ubicació privilegiada per al cultiu de la vinya atorgada ara com ara solament a catorze de les vinyes més exclusives del nostre país. Aquesta qualificació es recull per primera vegada l’any 2004 en la Llei de la vinya i el vi, amb l’objectiu d’indicar una denominació d’excel·lència més alta que la DO o fins i tot la DOCa de nivell superior de regions com la Rioja o el Priorat.

En la normativa d’aquesta llei es recullen els requisits perquè un vi puga ser qualificat com a vi de clos. No obstant això, abans d’entrar en matèria de normativa, hauríem de definir què s’entén per pago. En aquest sentit, el terme pago, tal com recull l’article 24, fa referència al paratge o lloc rural que posseeix una sèrie de característiques edafològiques i de microclima singulars que li permeten diferenciar-se i distingir-se d’uns altres del seu entorn, i, per tant, proporcionar als vins procedents d’aquestes vinyes uns trets molt particulars.

D’aquesta manera, la definició de pago ja ens dona una primera indicació de quin és el requisit indispensable perquè un vi puga obtindre aquesta qualificació. A més de conducta d’una vinya amb unes característiques úniques, ha d’existir una vinculació notòria amb el cultiu de les vinyes, és a dir, el nom del pago ha de portar utilitzant-se almenys cinc anys en el mercat per a identificar els vins obtinguts d’aquest paratge i, a més a més, haver estat reconegut per la premsa internacional especialitzada en vins.

En relació amb això, cal destacar que actualment trobem vins que tenen inclòs en el nom comercial la paraula pago, però que no estan legalment classificats com a vins de clos ja que manquen de les característiques prèviament esmentades. D’altra banda, els vins de clos han de ser elaborats i embotellats per aquelles persones que posseeixen la titularitat de les vinyes situades al pago; en el procés d’elaboració d’aquests vins s’implantarà un sistema de qualitat integral, que s’aplicarà des de la producció del raïm fins a la posada en el mercat dels vins; i tot el raïm que es destine al vi de clos haurà de procedir de vinyes situades al pago determinat i el vi haurà d’elaborar-se, emmagatzemar-se i, si escau, criar-se de forma separada d’altres vins. Addicionalment, la designació de vi de clos sols s’aplica a vinyes individuals o propietats vinícoles en lloc de a una regió vinícola completa, la qual cosa li confereix un caràcter de major exclusivitat.

Tots aquests requisits posen de manifest l’estricte procés que s’ha de seguir per a obtindre el reconeixement legal de vi de clos. En el cas de la DO Los Balagueses, no va ser una excepció i va haver de recórrer un llarg i minuciós camí fins que finalment l’any 2011 va aconseguir obtindre la qualificació de vino de pago, fent-nos sentir especialment orgullosos.

En el cas de Los Balagueses, les característiques principals per què se’l reconeix com a vi de clos són la seua ubicació i el tipus de sòl. Les vinyes es troben en un enclavament de 350 hectàrees al Parc Natural de les Gorgues del Cabriol, un paratge natural envoltat de boscos de pins, ametlers i herbes aromàtiques situats a una gran altitud. Això crea una barrera natural que ajuda a protegir les vinyes dels vents i dona lloc a un microclima en la finca Pago de los Balagueses, que es caracteritza per les baixes temperatures nocturnes a causa de la seua ubicació a una altitud superior als 780 metres. En aquesta finca trobem plantacions predominantment de syrah i garnatxa tinta, a més d’una xicoteta parcel·la de merlot i chardonnay. Cal afegir que els rendiments dels ceps són bastant baixos, amb menys d’1,8 quilos per cep. Quant al sòl, es caracteritza per ser calcari i de terra franca, amb roques de pedra calcària en la part alta del vessant i grava sorrenca en els nivells inferiors a causa de l’erosió. A més, aquestes característiques afavoreixen l’aparició d’una gran varietat de microfauna que al seu torn facilita la pol·linització, afavoreix la ventilació del sòl i ajuda a controlar els depredadors de la vinya i del raïm de forma natural, sense la necessitat de pesticides.

Finalment, és important destacar que, a part del sòl i la seua edafologia, el nostre vi de clos té una altra peculiaritat, i és que està certificat com a ecològic per la Unió Europea. Això ho fa encara més especial dins de la seua categoria, ja que hui en dia solament hi ha dos vins de clos ecològics al nostre país, i acosta el nostre celler un pas més a l’elaboració biodinàmica, un objectiu que esperem poder aconseguir d’ací a poc.

Respecte de l’estratègia comercial i del futur de la DO Vino de Pago –i, per tant, de Los Balagueses–, busquem obtindre una consolidació de l’exclusivitat dels vins de clos i del valor de la DOP. Per a això és fonamental donar a conéixer què són aquests vins i difondre les seues característiques, què els fa tan especials i per què es distingeixen de la resta de denominacions. Tanmateix, això no és una tasca fàcil ja que, malgrat ser la més alta qualificació que pot rebre un vi a Espanya, els consumidors en la seua majoria desconeixen els vins de clos i la seua singularitat.

Des de Vegalfaro volem apostar pel vi de clos perquè creiem que ofereix un clar factor diferenciador enfront d’altres vins, ja que els raïms procedents d’una DO Vino de Pago compten amb ceps de baix rendiment, procedents en la seua majoria de xicotetes parcel·les que estan perfectament adaptades al seu entorn i microclima. Per tant, s’obté un vi capaç de transmetre els trets de l’entorn del qual prové, conferint-li personalitat i donant un valor afegit als consumidors.