La revista degana en valencià

En el centenari de Vicente Aguilera Cerni

26/08/2020

El Museu d’Art Contemporani de Vilafamés celebra el centenari del naixement del seu fundador, Vicente Aguilera Cerni, en el nom del qual va ser incorporat al Museu, aram d’una proposta feta pel del Consell Valencià de Cultura. L’aportació d’Aguilera a la cultura i molt concretament a l’art, resulta manifesta, una aportació feta des del País Valencià i que durant la dictadura franquista va anar més enllà de les fronteres espanyoles, projectant modernitat.

Aguilera fou un més de l’exili interior que va sobreviure i reeixir, cal recordar com als anys cinquanta anà aglutinant a joves artistes en una línia d’incorporació als corrents artístics més avancats d’Europa, estant present en experiències com fou la creació del Grup Parpalló, o l’edició de la revista “Suma y Sigue“. El meu primer encontre amb Aguilera es produí allà pels finals dels anys seixanta o principis del setanta, recorde que fou a la tertúlia que ell animava en una cèntrica cafeteria del Cap i Casal, on s’estava coent la fundació del moviment artístic “Estampa Popular, amb alguns noms que sonarien més tard: Solbes, Valdés, Toledo…

Un poc més tard compartirem a Vilafamés l’aventura del Museu, una idea que el nostre personatge va portar endavant juntament amb uns artistes i alguna gent més que s’afegí, al nostre cas, el meu i d’Elia, per mitjà dels pintors Uiso, Antonio Lopez, i Palanca. Recorde aquells primers anys, quan coincidíem dinant al Bar de Luisa, a taules diferents, les poques que hi havia, separats per famílies, però amb d’il·lusió d’estar fent quelcom insòlit en aquells anys de la dictadura.

La meua incorporació al Consell Valencià de Cultura fou quan l’amic Vicente Aguilera Cerni feia de President de la institució, per cert un període curt, ja que amb l’arribada de Zaplana, va anomenar per tal funció a Santiago GrisoliaVicente Aguilera, va continuar la seua tasca al CVC, en tant la salut li ho va permetre, deixant una empremta molt rellevant en l’institució, així una clara relació amb el Museu d’Art Contemporani de Vilafamés. Des d’aleshores, el CVC ha dedicat una gran atenció i suport al nostre Museu, que com tothom ja sap va nàixer com un somni fet realitat del company Aguilera. Ara ens troben en l’efemèride del centenari del seu naixement, i alhora el cinquanta de la fundació del Museu.

El CVC tingué dues iniciatives en homenatge al company que ens havia deixat: col·locar una placa commemorativa a l’immoble on va viure al cap i casal, situat a l’Avinguda Ferran el Catòlic, i elevar com proposta que el Museu de Vilafamés incorporés al seu nom el d’Aguilera, proposta aquesta darrera que va ser rebuda amb gran interés per part de la Junta Museu i de la Corporació Municipal. En aquest punt faig punt final d’aquest breu comentari, que no pretén més que ser una aportació més als merescuts reconeixements que des del Museu i el poble de Vilafamés s’estan aquests dies.