La revista degana en valencià

Énguera s’omple de fenoll en la seua festa més única

Énguera té una festivitat única: San Gil. En ella, els carrers de la capital de la Canal de Navarrés s’omplen de fenoll de la mà de xiquets i majors. Però no s’observa la planta aromàtica de la manera habitual, sinó que els veïns realitzen nombroses figures amb aquesta mateixa, decorant-les posteriorment. El resultat? Autèntiques obres d’art realitzades amb fenoll, que són passejades pels principals carrers del poble seguint una tradició que es remunta a 1862.

Fins fa poc, la festivitat se celebrava l’1 de setembre, però l’anterior govern municipal va decidir passar-la al primer cap de setmana de setembre perquè tant els veïns d’Énguera com a forans pogueren gaudir d’aquesta festa, declarada el passat any Festa d’Interès Turístic Autonòmic, atès que a més del valor cultural, històric i tradicional de la mateixa, també gaudeix d’una especial rellevància des del punt de vista turístic. Per açò, des del consistori organitzen nombroses activitats al llarg del cap de setmana relacionades amb la festa, com l’elaboració de “sangiles”, però també rutes guiades pel poble, fira medieval, de comerç i de turisme i la trobada de boixeteres.

No obstant açò, el punt àlgid arriba el diumenge a les 10 del matí, on xiquets i majors es reuneixen en la plaça de l’Església per a la benedicció dels fenolls i desfilen en cercavila pels principals carrers del poble amb les seues obres d’art aromatitzades. En finalitzar, des del consistori es premia al “San Gil” més llarg i al més creatiu.

Sense cap dubte es tracta d’una festa única amb una gran tradició, que ha excedit el seu caràcter lúdic per a constituir-se en un reclam turístic de la capital de la Canal de Navarrés. Per a més informació: http://www.sangilenguera.com/

Inscriu-te al nostre butlletí

Top