Carme Miquel, una dona forta, valenta i compromesa ens ha dit adéu.
Era tot un referent en molts camps i vessants del País Valencià com ara l’educació, la literatura, el periodisme i l’activisme cultural i cívic. Va treballar en els anys difícils i foscos del franquisme en la renovació pedagògica de l’escola fundant, en 1964, amb d’altres mestres (Ferran Zurriaga, Adela Costa, Pilar Calatayud, Mercé Viana, Roser Santolària, Tere Pitxer…), la Secció de Pedagogia de Lo Rat Penat (LRP), autèntic motor de la represa de la recuperació d’una escola valenciana, moderna, arrelada al medi, innovadora i en valencià de la mà de la pedagogia Freinet.
La Secció de Pedagogia de LRP es transformà, amb l’activa i plena participació de Carme Miquel en l’Associació per a la Correspondència i la Impremta a l’Escola (ACIES), en 1974, i, posteriorment a partir de 1977, en el Moviment Cooperatiu d’Escola Popular del País Valencià (MCEP.PV). A aquestes plataformes per la renovació de l’escola en valencià van seguir la creació, sota la direcció de Carme, de la Coordinadora d’Alumnes, Pares i Professors per l’ensenyament Públic en Valencià (CAPEEV), entitat cívica nascuda en 1984, i que anys a venir donaria pas a l’actual Federació Escola Valenciana de la qual va ser presidenta entre 1990 i 1994, autèntic moviment de masses per a la promoció del valencià. Però, si bàsics i imprescindibles han estat aquests moviments en favor de l’escola i la llengua del nostre país, l’activisme i actuació de Carme Miquel es desplegà de forma activa en d’altres institucions com el Secretariat de l’Ensenyament de l’Idioma, la Conselleria d’Educació, el sindicat de mestres STEPV, els cursos ICE de la Universitat de València, l’Acadèmia Valencians de la Llengua o el Col·lectiu de Mestres Jubilats Freinet (CMJF).
Dona polifacètica en tants i tants àmbits en defensa i promoció de la nostra llengua i cultura, cal subratllar l’escriptura de llibres: Aigua en cistella (Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira, 1998), A cau d’orella, Un estiu a la Marina Alta o Els contes de Marc entre més d’una trentena de llibres editats. En aquesta prodigiosa i generosa trajectòria cal afegir els nombrosos premis rebuts en els darrers anys: Premi d’Honor Jaume I. Miquelet d’Honor, Porrot d’Honor, Premi Fundació Bromera al Foment de la Lectura…
Des de Saó volem recordar les seues paraules en Carme Miquel. Una mestra del País, publicades per aquesta revista amb motiu de atorgar-li el premi Saó: “Ser mestra obligava a lluitar per una societat diferent, una societat valenciana que s’autogovernara i amb una escola que estiguera arrelada a aquest poble i a aquest medi; que ajudara la gent a donar respostes a aquesta societat i en clau valenciana”.
Podeu llegir l’entrevista que realitzaren Vicent Boscà i Teresa Ciges publicada al nº 416 (juny de 2016).
Entrevista a Immaculada Cerdà i Carme Miquel, noves acadèmiques de la llengua