La revista degana en valencià

“Ensenyants pel valencià”, nova campanya per a demanar un impuls de la llengua al sistema educatiu

08/06/2022

Un manifest coordinat pel grup d’educació de Plataforma per la Llengua País Valencià insta les institucions públiques a fer un esforç legislatiu i econòmic que ature el retrocés del valencià a l’ensenyament.

Mitjançant una pàgina web, tothom que vulga pot donar suport a la campanya.

Docents de diferents àmbits de l’educació han llançat, amb la coordinació de Plataforma per la Llengua, una campanya per aconseguir que la Generalitat, els ajuntaments i les universitats facen un esforç econòmic i legislatiu per protegir l’ensenyament en valencià en tot el sistema educatiu. La campanya es diu “Ensenyants pel valencià” i busca recollir signatures de mestres i professors valencians per tal de demanar a les institucions mesures que aturen el retrocés de la llengua a les aules. Les adhesions es recullen a través de la pàgina web www.ensenyantspelvalencia.org.

El manifest de la campanya defensa que l’ús del valencià no es troba suficientment protegit en el sistema educatiu, ni en el públic ni en el concertat, i proposa cinc mesures per impulsar la llengua. En primer lloc, els signants proposen que es recuperen les línies en valencià, que han estat un instrument eficaç en la recuperació de l’idioma durant dècades. També reclamen, a més, la fi de l’exempció lingüística del valencià a les comarques castellanoparlants, que limita les oportunitats d’integració de l’alumnat en la societat valenciana.

La tercera proposta és impulsar un pla de xoc als cicles de formació professional, on només una part molt reduïda dels estudiants poden formar-se en valencià, i també es reclama que les universitats seguisquen l’exemple de la Universitat de València, impulsora d’un pla d’increment de la docència en valencià, que ha aconseguit que les assignatures en la nostra llengua hagen passat del 25% el 2012 al 42% el 2019. Finalment, el manifest també exigeix un esforç a les administracions per tal de garantir el dret dels valencianoparlants a tenir escoles infantils, també conegudes com a guarderies, que facen servir el valencià en les activitats. Els signants denuncien que, ara com ara, en una gran part del país és “pràcticament impossible” trobar-ne, un fet alarmant, ja que l’etapa de zero a tres anys és especialment rellevant en l’aprenentatge d’idiomes.

Per tot això, la campanya impulsada per Plataforma per la Llengua insta les institucions valencianes, les universitats públiques i privades i els ajuntaments a implicar-se, per tal de potenciar i consolidar la presència del valencià en tots els àmbits de l’ensenyament.

El manifest es troba allotjat en la pàgina web www.ensenyantspelvalencia.org

Inscriu-te al nostre butlletí

Top