La revista degana en valencià

Entrevista a Jaume Llinares

19/10/2020

«Les persones sempre han sigut la nostra prioritat»

«Altea és un poble integrador i obert a totes les cultures des de fa molt temps, i això ens fa forts»

«Representar el teu poble és una gran responsabilitat, però també una gran satisfacció»

«Hem aconseguit una ocupació del 85 %, fet que demostra que ha sigut una bona temporada»

«Acabaré aquesta legislatura i no continuaré en la política»


És l’alcalde d’Altea, un dels pobles turístics del nostre país. Entrevistar-lo no ha estat fàcil pels molts compromisos que té, però Carmelina Sánchez-Cutillas, Escriptora de l’Any de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, ens ha ajudat. De fet, vam realitzar l’entrevista entre les parets de l’antic convent del Carme de València, just abans d’inaugurar l’exposició dedicada a l’escriptora. Ell, l’alcalde, va demostrar al llarg de tota l’entrevista eixe orgull propi i característic d’algunes primeres autoritats locals que es creuen el seu treball i compromís. Jaume n’és un. En acabant, vam visitar la mostra dedicada a l’escriptora.

Alcalde d’Altea, amb la força política més votada i dos regidors més. Com ho porta?
–És una gran satisfacció haver aconseguit que el projecte en què portàvem treballant feia tants anys puga portar-se avant i cada vegada tinga més èxit. Per a nosaltres, les persones sempre han sigut la nostra prioritat, el més important, i pensem que és el que ens ha fet augmentar, entre altres qüestions, aquest èxit.

És l’alcalde de Compromís del poble més gran de la Marina Baixa. Un gran pas, no?
–La veritat és que en una zona on la dreta estava (i està) tan arrelada, és certament complicat guanyar l’Alcaldia d’Altea per a qualsevol força política progressista. Pense que part de l’èxit és haver fet un projecte de poble inclusiu, de convivència, en el qual tothom se sentirà a gust. D’alguna manera, s’ha recuperat la confiança de la ciutadania d’Altea en el seu ajuntament, més obert, més participatiu, i això va fer que passàrem de 6 a 8 regidors.

Són ja cinc anys. Com està el pacte de govern amb el PSPV?
–Treballem conjuntament cada dia. A més a més, amb tota la crisi sanitària de la COVID-19 he compartit esforços en regidories en què no tenia tanta participació directa. Dues d’elles, com són Seguretat Ciutadana i Serveis Socials, les porten companys del PSOE. Aquesta situació ens ha obligat a tindre més contacte; un contacte que de vegades és continu i no ha provocat discrepàncies rellevants.

Apareixen moltes diferències?

–La gran majoria de les decisions que hem pres sempre hem arribat a consensuar-les. Les diferències, de tant en tant, hi apareixen, però hem sigut capaços de superar-les.

Si li dic el nom de Vicenta Pérez, què me’n diu…?
–És una persona que ha viscut la política a casa i des de fa temps, i la seua experiència fa les coses més fàcils. És una bona companya de viatge.

Haver compartit ja quatre anys de govern, està ajudant en aquest període?
–Encara que alguns regidors han canviat, afrontar el treball per a aquesta segona legislatura és més senzill quan ja coneixes la forma de treballar dels teus companys i companyes de govern.

–Troba a faltar algun soci del govern anterior o ara està més tranquil?

–Evidentment que estem més tranquils: el fet d’haver passat de 6 a 8 regidors ens dona eixa tranquil·litat i governar amb un soci és més fàcil que amb dos.

Quines són les línies bàsiques del seu govern per a Altea?
–Governem per a totes i per a tots, des de l’honestedat, la participació i la transparència, amb molt de diàleg i cooperació en les diferents àrees.

Recordant els vells governs de la dreta, com podem notar i veure les diferències entre el govern que vosté encapçala i els governs del PP?
–Portaven molts anys en el govern i ja estaven més pendents de mantindre l’estabilitat del seu partit polític que del bé comú del poble. S’havien oblidat de les persones i els importava poc la situació econòmica de l’ajuntament. És fàcil comprovar que això s’ha acabat.

Quines coses destacaria del seu poble?
–En primer lloc, la seua gent, les persones. Altea és un poble integrador i obert a totes les cultures des de fa molt temps, i això ens fa forts. Tenim moltes singularitats, començant per la nostra situació geogràfica, el riu Algar, la serra de Bèrnia, la nostra badia… Tot és únic i especial, i per damunt de tot el nostre poble antic.

Quins racons són els que més li agraden? Per on es perd vosté?
–Bellaguarda i el poble antic estan plens de racons per descobrir i amb unes vistes que enamoren. M’agrada perdre’m per les nostres serres.

En més de cinc anys d’alcalde, de quina cosa es troba vosté més satisfet d’haver-la feta realitat?
–Aquesta legislatura està sent un treball de continuïtat de projectes de la passada, perquè els temes importants no són d’una sola legislatura. Vam acabar la platja de l’espigó i estem pendents d’iniciar la segona fase de la rehabilitació del front litoral urbà, que a hores d’ara està en procés de licitació. S’han acabat infraestructures molt importants com la reparació del camí principal d’accés a la serra de Bèrnia i el reasfaltatge i millora de gran part dels carrers del poble. La urbanització i millora de l’accés d’Altea la Vella ha suposat també un gran avanç.
Per a nosaltres, l’economia taronja és molt important. Som Capital Cultural i aquest nomenament ens ha consolidat com un poble on la cultura és present tot l’any. Una prova d’això és que en els dotze mesos tenim programades 350 activitats culturals.
Després d’anys de treball, estem a prop de l’aprovació del Pla General.
S’ha treballat molt per aconseguir la reducció del deute heretat i recuperar la confiança en l’administració local. Crec, sincerament, que s’ha treballat molt i bé en totes les àrees, i totes elles han assolit èxits i reconeixements importants: Turisme, Serveis Socials, Esports, Participació Ciutadana, Educació…

Què li agradaria aconseguir en els quasi tres anys que queden?
–Destacaria la nova platja i el nou passeig marítim; crec que serà el canvi més important del nostre poble en dècades. Una de les nostres línies principals de treball se centrarà en la nostra vocació de ser una Capital Cultural permanent. Actuarem en la millora de les infraestructures en els nuclis antics d’Altea i Altea la Vella i també en les urbanitzacions de la serra. Volem construir l’estació potabilitzadora per millorar la qualitat de l’aigua. Millorarem l’accessibilitat dels nostres edificis i carrers i avançarem en la conversió per a vianants.

Se sacrifica la vida personal per la pública? Compensa?
–Sí, és el preu que he de pagar i ho faig sabedor que és la meua obligació i també que és temporal. Per descomptat que compensa: representar el teu poble és una gran responsabilitat, però també una gran satisfacció.

Hem viscut un confinament i ara, novament, veiem com augmenten els contagis. Com s’ha viscut a Altea?
–Considere que les alteanes i els alteans han sabut estar a l’altura de la gravetat de la situació i han complit les mesures de confinament que ens van marcar des del govern central. La meua gratitud i solidaritat està amb tots els alteans i alteanes en aquests moments tan complicats que ens ha tocat viure a causa de la pandèmia. Vull fer un agraïment especial als sanitaris, Policia Local, Guàrdia Civil, Protecció Civil, associacions, ONG, voluntaris, etc., que han estat els autèntics herois i heroïnes d’aquesta pandèmia fent un treball exemplar per a tota la ciutadania en primera línia.

Altea és un poble molt turístic. Han pogut salvar l’estiu?
–Altea està resistint gràcies a la professionalitat del personal de les seues empreses i a la fortalesa de la nostra marca de turisme de qualitat. S’ha treballat durant tots aquests mesos per transmetre una imatge de tranquil·litat i seguretat. Hem aconseguit una ocupació del 85 %, fet que demostra que ha sigut una bona temporada, encara que som conscients que recuperar l’estabilitat econòmica costarà.

Ha estat molt diferent?
–Evidentment, ha sigut un estiu atípic; les mesures de seguretat han provocat que tot fos diferent. Altea és un poble amb moltes festes i enguany no hem pogut celebrar cap de les tretze festes de barri que es fan al llarg de l’estiu ni podrem celebrar les festes del Crist del Sagrari i de Moros i Cristians, que celebraríem ara a finals de setembre.

S’ha produït un canvi de les persones i nacionalitats que han vingut a estiuejar?
–El turisme nacional aposta per Altea, i les ocupacions turístiques han estat al voltant del 85 % al mes d’agost; per tant, ens sentim molt satisfets.

Realment, la situació ha sigut i és inimaginable. Creu vosté que aconseguirem tornar a la normalitat anterior?
–Estem habituant-nos a aquesta nova normalitat, però també he de dir que fins que no traguen una vacuna fiable i/o un tractament, haurem d’aprendre a conviure amb certes restriccions.

En moments de grans crisis, sempre pateixen més els grups més desfavorits. Tornarà a passar?
–Des del departament de Serveis Socials de l’ajuntament hem estat atenent els menys afavorits. Agraïts des d’ací també per la implicació de les
ONG locals. Sempre estarem al costat de les persones i preparats, per tant, per a acompanyar i ajudar amb els mitjans de què disposem.

Què és per a vosté el poder?

–Com he dit adés, per a mi ser alcalde del meu poble, Altea, la que m’ha vist nàixer i créixer, és una gran satisfacció i alhora una gran responsabilitat, però per a res considere que per això tinga poder sobre res ni ningú. Les decisions que prenem l’equip de govern sempre són consensuades, entre nosaltres i amb el personal tècnic corresponent.

Eixa espècie de brega permanent, atacs i insults entre els polítics, creu que s’acabarà algun dia?
–Esperem que sí. La gent està deixant de creure en la política…

–El tempta fer el pas a les Corts Valencianes, com l’alcalde de Xàbia?
–Acabaré aquesta legislatura i no continuaré en la política. L’ajuntament és molt absorbent.

Creu que arribarem a tindre una dona presidenta de la Generalitat?
–Seria una molt bona notícia per a totes les valencianes i valencians, i més si eixa dona fora de Compromís (he, he, he). Jo tinc l’esperança que ho veurem prompte.