La revista degana en valencià

Entrevista a Miquel Montoro

27/08/2020


“C
rec que els meus vídeos agraden tant perquè són una cosa diferent”.

El mallorquí Miquel Montoro va botar a la fama amb el recordat vídeo de “Ses taronges”, un èxit inesperat que l’ha consolidat com un dels més joves influencers de l’actualitat i que no sempre ha sigut fàcil de digerir. 

Per què penses que els teus vídeos agraden tant?

Jo crec que els meus vídeos agraden tant perquè són una cosa diferent del que fa l’altra gent. L’altra gent juga a jocs, supera reptes, etc. Jo explique que és la pagesia i possiblement açò interesse més per la seua originalitat.

Has pensat en algun moment fer una altra espècie de vídeos?

Vaig començar una secció de vídeos de cuina però no crec que canvie massa la temàtica.

Creus que és bo donar a conèixer aquest món?

Jo crec que sí, hem d’ensenyar que hi ha altres mons fora de la tecnologia, hem de seguir conservant-los, ja que s’estan perdent molt. Per exemple, aquí a Mallorca, antigament, cap al 1900, hi havia més de 30.000 explotacions agràries i avui en dia, amb dades del 2018, només en queden unes 1000. Això significa que l’agricultura, aquí a Mallorca i en molts altres llocs, està baixant molt.

Parlem del futur, voldries continuar fent vídeos i compaginar el teu treball al camp?

Està molt malament fer feina fora vila, és molt complicat: no paguen molt bé, és una feina molt d’esclau i sempre has d’estar pendent de tot, sempre hi ha alguna cosa a fer. Després arriba final de més i no veus recompensant tot l’esforç i aquest crec que és el motiu principal pel qual s’està perdent.

Per tant, voldràs formar-te en alguna cosa?

Clar, jo voldria dedicar-me a la mecànica, sobretot la de motors més antics.

L’escola de moment va bé, no?

Sí, de moment sí. El curs que ve començaré 2n ESO. (Mare) La condició per seguir amb tot açò dels vídeos és que l’escola vaja bé. Fins i tot, en el programa de televisió on ell és col·laborador, s’especifica clarament que si les notes baixen, s’acaba la col·laboració. Ell no té un futur amb els vídeos, ha de compaginar aquesta afició amb la seua formació.

Portes bé aquesta compaginació?

Sí, ho duc molt bé: fer continguts i estudiar. Normalment el nostre contingut és molt fàcil de fer, no necessite moltes hores per fer un vídeo. Encara que ara sí que em documente més que en els primers. Vinc al bar per parlar amb pagesos, per fer preguntes a la gent gran, així aprenc de com fan ells les coses.

Com planteges l’organització dels vídeos?

Improvise, no tinc guió, sé del que vaig a parlar. Pel que fa a la temàtica l’organitzem segons la temporada. Ara parlem de tomàquets, trampes antimosquits, etc. A vegades sí que ens entra alguna cosa de sobte, com el naixement d’algun animal i aprofitem la situació.

T’has estressat alguna vegada?

Sí. Per exemple, quan vaig estar a Saragossa a la FIMA 2020, allà tots eren pagesos que tenien ganes de conèixer-me. Vaig pujar a un tractor i de sobte estava envoltat de més de 70 persones, algunes fins i tot s’enfilaven pel tractor, tot per voler fer-se una foto. Això va ser molt esgotador.

Ací, a casa, estàs més tranquil?

Sí, molt. Aquí normalment mai passa res, a vegades algú em demana una foto però res més.

I els teus amics, què diuen?

Els meus amics ho viuen amb normalitat. Continuetenint els mateixos amics de sempre. El primers dies després del vídeo de les pilotes, em feien broma i m’emprenyaven però res més, normalitat total.

Com va ser allò del vídeo de les pilotes?

Uff això, no ho sé. No m’esperava el que va passar. Jo crec que quan menys t’ho esperes, passen aquestes coses. Jo no volia res més viral després de “Ses taronges” però ja veieu, aquí estic.

Has servit com a exemple de dialectologia per a molts professors de llengua. 

Els professors a dos metres de mi, que estem en estiu. Un dia, un dels meus professors, va posar un vídeo meu i li vaig dir que mai més, que jo què feia allà en aquella pissarra tan gran!

Fas vídeos en català, també en fas en castellà. T’has plantejat fer-ne també en anglès? 

Ho podria fer! -bromeja i parla en anglès- (va a una escola trilingüe des dels tres anys). Seria un boomara començar a xerrar en anglès. Ara, amb això del confinament, el fet de també fer vídeos en castellà m’ha permès arribar a molta més gent d’arreu món. 

I notes pressió de cada cosa que fas, els comentaris i la repercussió de cada vídeo que penges? 

Si no toques aspectes polítics, la gent no se sol clavar amb tu. I jo, com que no en sé, de política, no tinc mai problemes. 

Quins són els teus ídols? Amb qui t’agradaria fer un vídeo? 

Amb un dels Youtubers que em feia especial il·lusió fer-ne un, és n’Auron Play, que, de fet, acaba de sortir avui mateix. I tinc pendent un vídeo amb La Huerta de Iván, que tracta una temàtica molt semblant a la dels meus vídeos. 

Per anar acabant. Què fas un dia d’estiu com hui? 

Estic per fora vila. Faig feines per fora vila i això és tot! 

Inscriu-te al nostre butlletí

Top