La revista degana en valencià

Entrevista a Pilar Bernabé, delegada del Govern

Havia quedat amb Pilar Bernabé, la delegada del Govern d’Espanya al nostre país. Entrar al Palau del Temple, seu de la Delegació, paga la pena perquè és un edifici molt bonic i molt desconegut per a la ciutadania. Després de passar el control de seguretat, vaig gaudir del monument mentre esperava entrar al seu despatx, amb unes vistes molt boniques. Pilar anava de roig i lluïa una samarreta del grup valencià Zoo, tal vegada tota una declaració d’intencions. Després, al llarg de la conversa, demostrà que té les coses clares i respon amb una contundència avalada per les xifres i per la seua experiència. No s’amaga en cap resposta, que les llança ràpides i amb claredat, molta. Sembla com si sempre haguera estat ocupant aquest càrrec.

 

«El Govern d’Espanya s’ha revelat com la millor garantia de combatre les polítiques regressives de la ultradreta i la dreta»

«El Govern d’Espanya presidit per Pedro Sánchez ha sigut el que més ha invertit en la CV»

«Hem invertit per al Corredor Mediterrani en estos últims cinc anys 5.500 milions d’euros»

«La dreta i la ultradreta volen negar la nostra cultura»

«Les Falles són com l’esmorzar: una manera més d’entendre la vida»

–Pilar, continua vosté com a delegada del Govern d’Espanya després de les passades eleccions. És un reconeixement de Pedro Sánchez?

–La veritat és que estic contenta i molt agraïda al president del Govern i al secretari general del PSOE per haver confiat en mi, però estaré sempre on pense el partit que he d’estar. I si ara consideren que he d’estar a la Delegació del Govern, jo estic encantada perquè, a més, en esta nova etapa que s’ha encetat amb el govern de PP i Vox en la Comunitat Valenciana considere que és una etapa apassionant en la Delegació del Govern.

–De tot el que ha fet fins ara, de quines coses es troba més satisfeta?

–Com a delegada? Jo crec que hem aconseguit reconnectar bé i espere que més encara en estos moments en què el Govern d’Espanya s’ha revelat com la millor garantia de combatre les polítiques regressives de la ultradreta i la dreta. Jo estic contenta perquè hem aconseguit desembossar coses que estaven, especialment en inversions, encallades, com per exemple obres d’infraestructures com són el tercer carril d’Orihuela a Crevillent, que va ser una cosa complexa. Però de vegades no són tant eixes coses grans que eren reivindicacions històriques, siní veure alcaldes i alcaldesses que han vingut, m’han demanat ajuda per a un moment determinat, per una qüestió d’una carretera, d’una rotonda, d’obres menudes, però que són vitals i molt importants per als seus pobles. Des del Govern d’Espanya hem apostat i ho hem arreglat. L’altre dia vaig estar en Alcoi i vàrem inaugurar una rotonda que ha proporcionat que la gent puga anar a treballar al polígon industrial en bicicleta; això pareix poca cosa i no pareix que siga una acció de Govern d’Espanya perquè estem molt allunyats, però en realitat fa molt per la vida quotidiana de les persones.

–Una de les crítiques que sempre se senten és que el Govern inverteix poc en aquesta comunitat autònoma. És cert?

–Bé, el Govern d’Espanya presidit per Pedro Sánchez ha sigut el govern que més ha invertit en la Comunitat Valenciana. Portem en els últims anys una inversió de més de 5.000 milions d’euros en infraestructures, entre elles les que vertebren el nostre País Valencià: infraestructures ferroviàries, infraestructures viàries, infraestructures que garanteixen la mobilitat i la cohesió del nostre territori. I també una inversió molt important per al 2024, que marcarà un abans i un després en la política hídrica del Govern d’Espanya i la inversió. L’altre dia vaig estar amb el president del govern visitant la dessaladora de Torrevella i a presentar l’ampliació, la tercera fase, que ampliarà un terç la dessaladora. Vaig estar en la inauguració d’eixa dessaladora amb el president Zapatero i ens tiraren ous i pedres; ens digueren que estàvem posant en marxa les nuclears del mar, varen intentar paralitzar l’obra i hui esta comunitat pot transvasar aigua a altres comunitats gràcies al fet que té garantida l’aigua per a sempre. Això és una política de responsabilitat a llarg termini, una política efectiva, no efectista.

–Els Rodalia, que depenen de l’Estat, no es caracteritzen pel bon funcionament, especialment en l’àrea metropolitana. La C-3, sobretot, i la C-1 ofereixen un servei molt millorable.

–Sí. De fet, eixa és la tasca que vàrem encetar fa ara quatre anys, quan arribàrem al govern, quan Pedro Sánchez va arribar al Govern d’Espanya. No s’havia invertit en Rodalies ni un euro. Vàrem posar en marxa el Pla de Rodalies amb una dotació de més de 1.500 milions d’euros per a fer-ne una remodelació integral a la nostra comunitat. Tenim invertits quasi la meitat, però falten molts diners encara, perquè estem esperant que acaben de construir els nous trens, que són absolutament necessaris per a garantir la millora de les freqüències.

Hem millorat, hem millorat respecte al 2010, el 2020 i, per descomptat, també en l’últim trimestre del 2023 hem millorat respecte del 2022. Hem millorat en freqüències, hem millorat en el nombre de viatges que s’anul·laven, que també teníem abans, i sobretot hem incorporat més de 150 maquinistes, quan hi havia una mancança de plantilles en Renfe.

En els últims pressupostos de l’Estat vàrem invertir en Rodalies més de 249 milions d’euros que venen a sumar-se als que ja portem d’eixe Pla de Rodalies. Però també és de veres que Rodalies està donant-se una situació que és complexa i inèdita: estem mantenint el servei de Rodalies al mateix temps que estem fent tota la nova línia del Corredor Mediterrani. Estem alternant el treball de les obres amb el servei que podem donar als usuaris.

Ara tenim en marxa ja inversions que són vitals per a les Rodalies de la nostra Comunitat, els més de 120 milions d’euros de la línia Xàtiva-Alcoi, que és una demanda absolutament històrica. Ara mateix posarem en marxa la connexió Aldaia-València, que farà parada també en Sant Isidre per a connectar amb les línies de metro, que això també ajudarà molt, i també la línia C-3, que té una inversió de més de 80 milions d’euros.

–Com és possible que anar a Madrid en tren coste una hora i trenta minuts i a Barcelona més de tres hores? És que és una radiografia política?

–Sí, sí, sí, és una radiografia política. Totalment. Fem un poquet d’història, per poder justificar que, efectivament, és una radiografia política.

Per què? Perquè fa ara vint anys que es compleix l’aniversari que una ministra del Partit Popular va agafar el projecte de Corredor Mediterrani, el va guardar en un calaix i el va deixar en l’oblit. Ara fa deu anys que una altra ministra del Partit Popular no sols es va conformar a deixar-lo en un calaix, sinó que a Europa, després que el ministre socialista Pepe Blanco posara el Corredor Mediterrani com a infraestructura prioritària de les línies ferroviàries transeuropees, va ser Ana Pastor, ministra del Partit Popular, qui fa deu anys va votar en contra del seu país, votant en contra del Corredor Mediterrani.

Clar que és una radiografia política, perquè hi va haver un partit que governava en el nostre país que mai va apostar pel Corredor Mediterrani. En estos últims cinc anys de govern en Espanya de Pedro Sánchez s’han posat en marxa de veritat les obres del Corredor Mediterrani, amb una inversió en este temps de 5.500 milions d’euros.

–Treballar braç a braç amb els cossos de seguretat és complicat?

–La veritat és que jo no tenia experiència prèvia amb la Policia Nacional ni amb la Guàrdia Civil. No havia treballat mai amb les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat, ni tan sols quan estava en l’ajuntament havia treballat tampoc de forma directa amb la Policia Local. És un tema molt sensible i molt complex, però he de dir que per a mi ha sigut tot un descobriment i no tinc sinó paraules d’agraïment per a la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, per la seua responsabilitat, pel seu compromís, per la seua lleialtat i pel seu treball. La veritat és que és absolutament vocacional i ho demostren cada dia.

–La seguretat ciutadana com està?

–La Comunitat Valenciana és una comunitat segura, per això és una de les comunitats preferides per als visitants, perquè també garanteix, igual que el nostre país, en general, la seguretat i és un dels països més segurs del món. Moltes vegades no som conscients de la sort que tenim respecte a la seguretat en el nostre país i, per tant, en la nostra comunitat.

–I la violència de gènere?

–A mi, m’agrada fer servir les paraules que un dia el director adjunt operatiu, és a dir, el guàrdia civil que més mana de tota Espanya de la Guàrdia Civil, va vindre a València a unes jornades que va fer a la Setmana del Dia Mundial contra la Violència de Gènere del 25N: «el negacionisme de la violència masclista és com gasolina en un foc que volem apagar». I és que és exactament això, no podria ser l’explicació més clara. I això és el que està fent la ultradreta, amb la connivència del Partit Popular: el Partit Popular el que fa és un trilerisme lingüístic, jugar amb les paraules de les pancartes… Això és igual de perillós que fer negacionisme, perquè és banalitzar un problema. Banalitzar un problema és com negar-lo. Banalitzar la violència masclista, banalitzar el treball de prevenció i de lluita contra la violència de gènere és igual de perillós que negar-lo.

–Quina és la notícia que mai no vol rebre?

–Una que s’ha repetit molt en el 2023, que han sigut sis dones assassinades a mans de les seues parelles. Per a mi, eixes trucades són molt, molt, molt doloroses. Els assassinats de dones a mans de les seues parelles són les pitjors per a mi perquè, a més, es repeteixen com un ritual terrible i sempre intente que no arribe mai eixe moment.

També, les situacions de catàstrofes naturals. En la nostra comunitat, els incendis són cada vegada més durs. També això ens ha de preocupar i ocupar, especialment al govern de la Generalitat, per a ser conscients que ja no hi ha temporades d’incendis, que els incendis duren tot l’any i, per tant, en la nostra comunitat no podem consentir retallades en matèria de prevenció d’incendis durant tot l’any perquè estem absolutament exposats.

–Castelló, València i Alacant: està vertebrada aquesta comunitat autònoma?

–La vertebració de la nostra comunitat es fa en diferents àmbits, en l’àmbit de les infraestructures, que depén directament del Govern d’Espanya i en això estem treballant perquè hi haja una vertebració i una cohesió d’infraestructures ferroviària i viària, que per a nosaltres és fonamental. Però, la vertebració del nostre País Valencià és cultural i està en perill extrem, amb la dreta i amb la ultradreta que vol negar la nostra cultura.

–És la màxima autoritat del govern central. Com és la relació amb el govern de la Generalitat?

–Professional.

–I amb el Molt Honorable President?

–Professional també. A veure, amb el president professional i cordial també, perquè jo soc una persona que crec que la política i les relacions institucionals pel bé de tots estan per damunt de tot. La ideologia i, sobretot, la manera de fer política i la mirada a l’hora de fer política és absolutament distinta, diametralment oposada, però és de veres que és necessari que puguem parlar i ens puguem entendre. A la Comunitat Valenciana, als valencians i a les valencianes, ens ha anat millor en la història quan els governs han estat alineats i han deixat de banda la seua confrontació.

–I amb la presidenta de les Corts, María de los Llanos Massó?

–La veritat és que no coincidisc molt amb la presidenta de les Corts.

–I amb Maria José Català?

–Pel que fa a les relacions personals, tinc una bona relació. Ens coneixem també de l’època de l’ajuntament i mantenim una relació cordial, però crec que la ciutat de València és una ciutat pròspera, una ciutat oberta, una ciutat moderna que mira al futur, que és una suma de gent diversa, que és meravellosa. En els últims anys del govern progressista en la ciutat crec que vàrem treballar molt per aconseguir donar una imatge de ciutat oberta, dinàmica, tolerant, solidària. Crec que María José Català no la representa.

–Parlem una miqueta del seu partit polític. Com està el PSPV?

–La veritat és que ara està molt bé. Jo crec que està en el moment d’encetar esta nova etapa i de convertir-se en una alternativa necessària, urgent, per a tornar a governar la nostra comunitat una altra vegada. En les pròximes setmanes farem un congrés i hem demostrat que el PSPV sí que ha aprés dels seus errors del passat; anem a un congrés d’unitat amb una candidata que ja és secretària general: Diana Morant. El partit ara té el treball per davant de conformar eixa opció de govern, que és l’única possibilitat per a la nostra comunitat d’avançar i avançar mirant al futur, i fent-ho com realment és la societat valenciana, plural i diversa.

–Ximo Puig ha estat un gran Molt Honorable President?

–Per a mi és el millor president que ha tingut la Comunitat Valenciana. Per a mi és el referent del nostre partit, un referent personal i polític. És una persona realment honorable, molt honorable, que ha deixat la seua marca personal en la nostra comunitat, la marca i el seu pols cultural en el País Valencià. Lamente dir-ho, però és així: hui trobe una gran mancança en el Palau de la Generalitat.

–Coneix Diana Morant? Com creu que serà el futur immediat?

–Diana representa el futur, eixe futur que necessita la comunitat. Diana és una dona sobretot valenta, una dona que es presenta humil, senzilla, una dona que ha aconseguit ser enginyera en una família on no li era fàcil, que és producte d’eixa societat del benestar que ha treballat el Partit Socialista al llarg de la seua història en els distints governs. És una dona que representa la innovació, el futur, la universitat, la cultura, i que sense cap dubte és la imatge i l’essència del PSPV.

–Com valora que, per primera vegada, hi ha una dona com a secretaria general del PSPV?

–Jo m’he sentit tremendament orgullosa que siga Diana Morant, la nostra secretària general, com a dona, com a militant, com a amiga seua, com a companya seua i sobretot perquè crec que el PSPV es mereixia tindre una dona secretària general. No pot ser que el partit que més ha apostat per la igualtat encara tinguera eixe deute amb les dones, i hui totes les dones del PSPV ens sentim absolutament orgulloses de la nostra secretària general.

–Vosté forma part del Col·lectiu de Dones Esmorzadores. Què és aquest col·lectiu?

–És una cosa meravellosa de dones que esmorzen i que trenquen els estereotips d’eixos homes que esmorzen i que les dones pareix que no estiguen. Representa eixa visibilitat de les dones en espais que en el nostre imaginari, quan tu penses en una taula de gent esmorzant, penses sempre només en homes que estan amb el seu entrepà, el seu cremaet, el vi amb llimonada i tot això. Doncs això també ho representen les dones, perquè l’esmorzar és part de la nostra cultura, ens fa únics i meravellosos. Quan venen els madrilenys i els diem si volen vindre a esmorzar, ens diuen: a les deu i mitja esmorzar? Això no pot ser, esmorzar no és dinar? I els expliques que no, que esmorzar és esmorzar i la cultura de l’esmorzar és valenciana i molt nostra. Em sent súper orgullosa de formar part d’este grup meravellós de dones meravelloses que són professionals de tot tipus, de tots els sectors i de tots els àmbits, que són unes ties estupendes i que fem apologia de l’esmorzar com a cultura nostra del País Valencià.

–Acaben de donar-li un alt guardó faller per antiguitat en la seua comissió. Què són per a vosté les Falles?

–No té molt de mèrit, perquè ha passat simplement per edat, pel pas del temps. Trenta anys de la Comissió Major; soc fallera des que vaig nàixer. Les Falles són com l’esmorzar: és una manera més d’entendre la vida dels valencians i les valencianes. Les Falles m’han acompanyat tota la vida, he tingut la sort d’estar en una comissió fallera molt activa i sempre em recorde d’una fallera major infantil que va dir: «ser fallera és la millor extraescolar del món».

–Es va quedar amb les ganetes de ser la regidora de Falles de l’Ajuntament?

–Mira, no vaig ser regidora de Falles, però això em va donar l’oportunitat de ser tinenta d’alcaldia de Desenvolupament Econòmic de la meua ciutat i regidora d’Esports. Eixa ha sigut una de les coses més boniques que m’ha passat en la vida. Així, doncs, no haver sigut regidora de Falles em va donar la possibilitat de fer una cosa meravellosa, que va ser conéixer l’esport en la meua ciutat, la gestió de l’esport en la meua ciutat, una etapa meravellosa. I sobretot, ser també tinenta d’alcaldia de Desenvolupament Econòmic i adonar-me de la ciutat que tenim i una visió absolutament enriquidora de les possibilitats de València.

–Treballar com a delegada del Govern en aquest palau també és un privilegi?

–Absolutament. La Delegació del Govern és un espai meravellós. Quan governava el president Puig ací a la Comunitat Valenciana, tenia una responsabilitat molt gran i em sentia molt orgullosa de formar part d’un gran govern que treballava per a millorar la vida dels valencians i les valencianes. En esta nova etapa estic, si cal, més motivada encara, perquè crec que tinc una doble responsabilitat: per una banda, preservar el llegat de Ximo Puig, i per una altra, poder fer amb les polítiques de Pedro Sánchez de dic de contenció a les polítiques regressives del PP.

Revista número 499. Febrer 2024.