La revista degana en valencià

Laura Huerga: «Ser editora és una de les feines més boniques que hi ha»

Avui, a aquesta petita secció d’entrevistes tinc el plaer de parlar amb Laura Huerga, que es va oferir encantada a prestar-me uns minuts. El món de l’edició és fascinant, ja tinguérem com a convidat a l’editor de Bromera i ara serà el torn d’ella, que dedica tot el temps del món a la lectura sota el segell de Raig Verd.

-En primer lloc, benvinguda Laura i gràcies per l’atenció. Personalment, com a filòleg en procés, pense que la feina d’editora ha de ser una de les més boniques, com definiries el teu treball?

-És una de les més boniques, suposo. Jo he pogut escollir i després de moltes altres feines he sigut editora. La sort no és ser editora, és trobar la feina que t’agrada. I a mi els llibres m’encanten.

-Una anècdota que qualsevol fan de Harry Potter (entre els quals m’hi trobe) ha estat aquella que parla de les 7 editorials que van rebutjar el llibre de J.K.Rowling amb el primer manuscrit de Harry Potter, com es pot detectar el talent tenint gustos tan diversos?

-Tot depèn. Pots ser una editorial que publica novel·la negra i haver rebutjat Harry Potter perquè no és novel·la negra. És lícit rebutjar bones obres, perquè en el teu catàleg crees un marc de referència, millor o pitjor i que agrairà un gruix més o menys ampli de lectors però no deixen de ser les teves eleccions personals.

-No cal parlar que des de Raig Verd fileu prim amb el talent, quines emocions us passen pel cap en veure com aposteu per una autora com l’Svetlana Alexievich i que acabe per ser un Premi Nobel de literatura?

-Em va costar de creure la veritat. Amb Raig Verd ja portem diversos premis guanyats i, sincerament, cada premi és una sorpresa, una mica fruit de diverses casualitats i d’apostar per un tipus de literatura concret.

-Com veus l’ecosistema actual del llibre en català?

-Amb molta complexitat i riquesa però ens queden gèneres, com l’assaig, i espais, com el còmic, deserts per falta de lectors.

-Com es va crear Raig Verd?

-Es va crear perquè jo volia canviar de feina i vaig pensar que volia fer alguna cosa amb llibres. I vaig voler fer això amb la meva parella com a soci, som una empresa petita.

-Com a lector i escriptor, veig que en molt poc de temps Raig Verd s’ha guanyat un lloc, tant per les apostes com per l’ambiciositat, al panorama d’editorials. Quin futur penseu que teniu?

-Difícil de saber! Però és veritat que ja estic fent el catàleg del 2018 i 2019, és emocionant veure com vas construint el catàleg.

-Hi ha una crisi a tot l’Estat Espanyol, com penses que pot reflectir-se a la literatura?

-Hi hauria de reflectir-se a través dels escriptors són ells qui tenen la capacitat de generar pensament.

-Hi ha molt de debat entre llibre digital i llibre en paper, més enllà de l’estalvi del llibre digital o el romanticisme del paper, com veus el paper d’una editorial i d’una lectora en aquest “problema”?

-No ho visc com un problema. Jo creo continguts en paper i en digital i faig gairebé totes les vendes en paper. Ho faig amb la voluntat que els continguts arribin a més lluny però és una mica idealista, potser.

 

Inscriu-te al nostre butlletí

Top