La revista degana en valencià

Es publica Passatge, del poeta alcoià Manel Rodríguez-Castelló

16/06/2022

La presentació serà a Alcoi, a la llibreria Detroit, el dijous 23 de juny a les 19.03.

Edicions del Buc acaba de traure el número 25 de la seua col·lecció de poesia. Es tracta de Passatge, el darrer llibre de Manel Rodríguez-Castelló (Alcoi, 1958). Des d’Estranyament, premi Ausiàs March de Gandia de l’any 2013 que fou publicat per Edicions 62, l’autor no havia donat a conèixer cap nou poemari.

Passatge arreplega material elaborat entre 2013 i 2021 i apareix dividit en quatre seccions, Universos, Cantar lleu, Sicut i Quatre passatges, amb un total de 47 composicions, algunes de les quals organitzades – com ja passava amb alguns poemes del llibre anterior– a manera de seqüència dividida en diverses parts. El títol, de caràcter obertament polisèmic, al·ludeix al pas del temps, el trànsit, el moviment incessant i la fugacitat de la vida, però també a una part o fragment d’un text més extens, un conjunt de persones que viatgen juntes, un lloc que comunica dos espais, etc.

“L’ull cerca el que roman transformant-se,

el que transita entre mudances,

el que se’n va i torna per omplir les formes

de cercles i cicles d’oblit i memòria”

diu en un moment del poema titulat precisament “Passatge”. Alguns dels poemes, en especial els continguts a la segona part, Cantar lleu, però també en altres seccions, són elegies dedicades a persones estimades com Maribel Vendrell, Rafael Sirvent i Joan Juan o els poetes Francesc Bernàcer, Manel Marí i Josep Igual. El títol d’aquesta segona secció evoca el trobar leu amb què els trobadors medievals designaven un tipus de composició més senzilla, de referents més fàcilment identificables. Descobrim en aquesta part el poema “Cançó dels anarquistes alcoians (1873-1939”, en certa forma continuació del poema “El somni. L’eco del somni” de Llibre per a un àlbum (2005) del mateix autor. Arreplega Universos poemes centrats en elements primordials com l’arbre, la pedra, el riu, la música, el temps, el tacte o la mirada, mentre que els poemes de Sicut van entrelligats, com suggereix el connector llatí, per la presència d’una comparació final. Apareixen en aquesta tercera part alguns poemes inspirats directament en l’experiència del confinament i la pandèmia.

L’última secció, Quatre passatges, són poemes que parlen de (o des de) determinats llocs, la serra Segària i la platja de l’Almadrava (ambdues a la Marina Alta), la Sénia (el Monsià) i Fredes (el Baix Maestrat).

L’edició, dissenyada per l’il·lustrador valencià Dídac Ballester, es tanca amb un epíleg de la també poeta i dona de l’autor Begonya Mezquita. La presentació del llibre, de la mà de l’escriptor Jordi Botella, tindrà lloc a Alcoi, a la llibreria Detroit, el dijous 23 de juny a les 19.03. Acompanyaran l’autor a més els actors Juli Cantó i Rosanna Espinós, Begonya Mezquita i l’autor i cantant Hugo Mas, que recitaran, musicaran i interpretaran alguns dels poemes de Passatge.