La revista degana en valencià

L’Escola Municipal de Teatre d’Aldaia fa 30 anys

Fa trenta anys, l’Ajuntament d’Aldaia va decidir posar en marxa un projecte pioner a la comarca: l’Escola Municipal de Teatre d’Aldaia, EMTA com li diguem habitualment i que d’alguns confonien amb els autobusos municipals de la ciutat de València. Fa ja 30 anys començava a donar les seues primeres passes i apareixia en el nostre poble un fet que a poc a poc va anar consolidant-se i va determinar, també, l’inici professional d’alguns xiquets i xiquetes, joves després i adults ara. Des d’aleshores fins hui, em mantinc ferma en la creença que el teatre ens enriqueix i ens fa avançar com a individus i com a poble. Vull continuar creient, encara que sembla innocent o ingènua, que el teatre pot moure el món. O, almenys, té la capacitat per a fer-ho.

L’EMTA quin recorregut!!! Llarg i ric. Així, el mes de març de l’any 2003, al voltant de la data del 7 de març, Dia Mundial del Teatre, l’EMTA fou guardonada amb el Premi Micalet de les Arts Escèniques a la millor contribució no professional que atorgava la Generalitat Valenciana.

Aquest llarg camí ha estat viu gràcies a les persones que han participat, any rere any, en ell: alumnat, professorat i gestió cultural han anat de la mà i hem cregut en un projecte teatral i educatiu fonamental per a vertebrar la vida ciutadana i extraescolar. El compromís per recolzar la cultura i l’art dramàtic en totes les seues manifestacions ha continuat ferm fins al dia de hui.

En l’EMTA no hem potenciat la professionalització de les persones que en ella participen, sinó la part humana del procés inherent a l’art dramàtic. Hem treballat integració, cohesió, sentiments, decisió, valors, ciutadania… Un treball gens rígid, gens formal però sí estructurat. Des del grup de l’Escoleta, amb alumnat a partir de 6 anys, passant pel grup de La Canalla, després de La Colla, per avançar cap als grups de Formació I-II-III treballem per formar persones a partir de l’experiència i del fet teatral. Hem facilitat que centenars de persones cada curs siguen més humanes, hagen aprés a gaudir i a ser més feliços.

Si la Cultura és Llibertat, el Teatre ens fa lliures. I lliures ens volem.

A totes i a tots, moltes felicitats i molt de teatre!