La revista degana en valencià

Escriptores valencianes – Nº453

Si ens entretinguérem a fer una enquesta, comprovaríem com ben poques persones són capaces de citar el nom de mitja dotzena d’escriptores valencianes de tots els temps, més enllà de Sor Isabel de Villena, Maria Beneyto, Beatriu Civera i Carmelina Sánchez Cutillas. Sens dubte, aquesta circumstància obeeix a un dèficit històric, en què les dones han gaudit de moltes menys opcions d’accedir a la cultura que els hòmens. Però també, a la manca d’interés que els nostres estudiosos han sentit per la producció escrita realitzada per dones. Se’n diu invisibilització.

Afortunadament, i encara que molt a poc a poc, les coses estan canviant. I el monogràfic que presentem a continuació pretén avançar en aquest camí. Així, hem volgut llançar una mirada a les dones que, des de l’època medieval i fins a l’actualitat, han protagonitzat una part de les nostres lletres. D’aquesta manera, Anna Isabel Peirats ens ofereix una aproximació a la literatura misògina medieval, principalment de base teològica, ja que, com bé recorda l’autora, “sant Tomàs d’Aquí considerava la inferioritat de la dona com un principi indiscutible”. A continuació, María de los Ángeles Herrero fa una repassada a les escriptores valencianes dels segles XV al XVIII, des de les trobairitz i la poeta Tecla Borja, germana del papa Alexandre VI, fins a Narcisa Torres i Clara Maldonado de la Cerda. Seguint l’ordre cronològic, Rafael Roca centra la seua atenció en tres escriptores del segle XIX que, pràcticament, no han merescut l’atenció dels investigadors: Manuela Agnés Rausell, Lluïsa Duran i Magdalena Garcia Bravo, totes tres vinculades al moviment de la Renaixença. En quart lloc, amb l’article titulat “Estimades amigues, escriptores del segle XXI”, Rosa Roig ens recorda que “les dones hem escrit des de sempre” i que “els obstacles ens han acompanyat des del principi”. Finalment, el quadern es tanca amb una entrevista a una de les escriptores valencianes més dinàmiques i carismàtiques: Maria Josep Escrivà, que reflexiona i opina al voltant de qüestions tan interessants i eloqüents com ara la seua condició de dona i escriptora, la implicació de les institucions públiques en la producció literària i la salut de la literatura valenciana actual.

Confiem que el quadern contribuirà a combatre la invisibilització d’unes escriptores que, a més de buscar l’excel·lència literària a què estan obligats els lletraferits, han hagut de realitzar un sobreesforç per a no passar desapercebudes en un món que, massa sovint, els ha donat l’esquena.

PREU ARTICLE: -
SUBTOTAL: -
IVA: -
ENVIAMENT: -
TOTAL: -

Categories

Inscriu-te al nostre butlletí

Top