La revista degana en valencià

España 22, Dios 3

26/01/2021

 

No és aquest el resultat d’un partit de futbol de lliga o de copa entre España i Dios, sinó la relació numèrica d’aquests dos termes que he trobat en la carta de l’arquebisbe de València, Antonio Cañizares, un text titulat «Sufrimientos, esperanzas y caminos de España», del 6 de juny passat.

El cardenal Cañizares, que demanava en la seua carta setmanal que «ayudemos a España a ser España», citava 22 vegades la paraula España, 7 la paraula unidad, 8 la paraula Iglesia, 4 Cristo-Jesucristo i, finalment, només eren tres les vegades que l’arquebisbe de València utilitzava l’expressió Dios.

Com m’ha comentat un monjo (a qui vaig recomanar que llegira aquesta carta), «les vegades que el cardenal Cañizares esmenta unidad, Dios, Cristo-Jesucristo i Iglesia, sumen totes plegades 22», com les vegades que l’arquebisbe de València esmenta España en la seua carta. I és que aquest terme, España, com em deia amb bon humor aquest monjo, «ho abasta tot, tant el que és humà com el que és diví. És el resum de tot». Per això, continuava aquest monjo, «¿per què hem de parlar de Dios o dʼIglesia si ja tenim el concepte España, unidad de destino en lo universal?».

En la seua carta, l’arquebisbe Cañizares defensava la Transició i lloava els actores polítics que feren possible un projecte, i el seu «legado, pasión y tesón» per fer realitat «por encima de todo, salvar a España». L’arquebisbe de València deia que gràcies a aquells polítics de la Transició va ser possible un projecte: «Lo hizo posible España, la idea de España y ayudó mucho la Constitución que España se dio».

Vosaltres mateixos podeu llegir la carta de l’arquebisbe de València per valorar aquest text tan patriòtic. I és que, a més d’existir una policia patriòtica, com denuncià el president Pedro Sánchez, també hi ha una justícia patriòtica i un episcopat patriòtic. Evidentment, espanyol. Que en una carta de l’arquebisbe aparega 22 vegades la paraula España i tres vegades només Dios, ja ho diu tot. Com a anècdota, la carta del cardenal Cañizares acaba amb un: «adelante y arriba». España?

Només quatre dies després d’aquesta carta, el 10 de juny, en una roda de premsa amb motiu de la presentació de la Comissió per l’Ocupació, la Regeneració Social i la Lluita contra l’Atur, el cardenal Cañizares va insistir en la necessitat de defensar Espanya. Per això, aprofitant una pregunta que li feren sobre el clima de crispació existent en la política espanyola, i adreçant-se als polítics, els deia: «Aquí no hay ideologías, solo España, todo por España». Al País Valencià tenim un episcopat ben patriòtic. Espanyol, clar.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top