La revista degana en valencià

Estem tornant-nos bojos?

25/04/2022

Enguany la temperatura va pujar 40 °C en l’Antàrtida, l’any passat un iceberg més gran que Mallorca es soltà de la banquisa gelada, fa dos anys Sibèria enregistrà temperatures 10 °C per damunt de les normals i cada vegada hi ha més ones de calor i temperatures rècords pertot arreu, amb els fenòmens climàtics extrems fent estralls. L’Acord de París, que va nàixer insuficient, sembla no ser ja prioritari i els governs apliquen escasses mesures per a solucionar la crisi climàtica, de manera que anem cap a un increment global de 3 °C durant les pròximes dècades, amb dies de 60 °C a Espanya (A. Turiel, CSIC)…
Per si no n’hi haguera prou, recursos naturals com el petroli, l’or, la plata, l’antimoni, el coure, fins i tot l’aigua dolça o la terra fèrtil, estan esgotant-se i la seua producció disminueix, al mateix temps que es dispara el seu preu i puja la inflació. No és cap sorpresa perquè els científics ja avisaren, en 1972, que el creixement econòmic continu és impossible en un planeta finit (Els límits del creixement, D. Meadows).
Necessitem aplicar tota la nostra intel·ligència i esforç per a resoldre les crisis del clima i de l’esgotament de recursos, que poden acabar amb la nostra civilització, però en comptes d’açò ens enredem en guerres criminals, unes 11 o més ara mateix. L’OTAN, que hauria d’haver-se dissolt en 1991 quan ho va fer el Pacte de Varsòvia, ha provocat reiteradament a Rússia fins a aconseguir que envaïra Ucraïna, atrapant a la població civil entre el tercer exèrcit més potent del món, comandat per l’ultranacionalista Putin, i els batallons neonazis, comandats per Zelensky, que no és millor que l’altre i si li hagueren fet cas, ja hauria esclatat la III Guerra Mundial, III i última perquè amb els 13.000 míssils nuclears i les armes químiques i biològiques que tenen amagades poden acabar amb tota la humanitat diverses vegades. Homo sapiens?
Molt lamentable tot, especialment el paper subordinat de la Unió Europea, a les ordres dels USA, que en comptes de rebaixar la tensió i afavorir algun acord de pau entre les dues parts, atia als ucraïnesos contra els russos i els envia més armes per a allargar i augmentar la massacre, encara que seguixen comprant petroli i gas rus (menys que abans, la diferència la compren a les petrolieres USA a molt major preu…). Com sempre perden els pobles, d’Ucraïna, Rússia, Europa i fins i tot d’USA (on hi ha 50 milions de pobres i molts malviuen als carrers, al seu govern li’n sobren bilions per a armes, però no té mai per a ajudar als seus indigents…), i guanyen els venedors d’armes i combustibles, que s’embutxaquen milers de milions. Estem bojos o simplement som estúpids?
Quin perill més gran la proliferació de l’extrema dreta, allà i ací, aquella que ja va provocar la II Guerra Mundial amb 60 milions de morts i la destrucció de mig món. I quina vergonya la discriminació amb què es tracta als fugitius: els ucraïnesos blancs i d’ulls blaus es reben com a amics, mentre als fugitius bruns o negres se’ls impedix entrar a la UE i són abandonats en les fronteres, encara que van fugint d’altres guerres (Síria, Palestina, Iemen, Sàhara, Afganistan, Congo, Camerun, Nigèria, Etiòpia, etc., guerres que ací ni s’anomenen perquè les han provocat els USA, la UE o els seus aliats); quina vergonya tant de racisme i tanta inhumanitat!
Entretant la crisi climàtica i l’escassesa s’agreugen i només tenim aquesta dècada per a reduir a la meitat l’ús dels combustibles fòssils i protegir els ecosistemes. Si la perdem i no decreixem ara prou, després ja no podrem perquè s’haurà fos tant de gel que la superfície terrestre serà més fosca, absorbirà més energia solar i les temperatures augmentaran més ràpides i irreversiblement. No s’acabarà el món, ni tan sols la biosfera (encara que s’extingiran moltíssimes espècies), però ja no hi haurà tornada arrere i cada vegada serà més difícil sobreviure (recorda: dies de 60 °C a Espanya, com al Sàhara…). El que ara no decresquem per les bones, ho farem després per les males.
En definitiva, hem de parar totes les guerres i dedicar-nos a protegir els ecosistemes, millorar l’eficiència, reduir el consum de combustibles i recursos, aplicar les 4R, assegurar la producció d’aliments, tornar a allò local, etc., etc. Si actuem de forma intel·ligent, respectuosa, equitativa, encara podem evitar el col·lapse i mantenir una bona qualitat de vida per a tots i totes.