La revista degana en valencià

Estiu-tardor, temps de festivals… i de lluita

Si algú pensava que amb l’arribada de l’estiu i la inactivitat dels teatres municipals es tranquil·litzaria la qüestió del Nou Circuit Cultural versus les sales participants de l’antic circuit i, sobretot, del gran treball de negociació i representació de la seua Junta Executiva, estava més que equivocada; de fet, els tècnics de Cultura han treballat de valent fins i tot en temps de vacances i és que el nou model modifica qüestions tècniques importants com ara qui es fa càrrec dels drets d’autors, de les fitxes tècniques, etc., però el text no ho deixa clar i entra moltes vegades en contradiccions. De fet, una de les primeres conseqüències ha sigut la caiguda del nombre de membres: mentre que els nous governants argumentaven com una de les raons fonamentals del canvi obrir la participació a tots els municipis de la Comunitat, ampliant els 92 membres del circuit vigent fins ara (90 municipis i dues universitats), la realitat és que només 75 pobles han acceptat inscriure’s al nou model, amb una reducció de 15 membres. Així que la tardor apunta a ser calenteta.

Artísticament, l’estiu i principis de la tardor (principi de temporada) és sempre temps de festivals i mostres. Agost és sinònim de Sagunt a Escena, que un any més, amb la direcció d’Inma Expósito i Pro21, han programat un festival amb espai per a tots els estils i per a totes les edats. Un festival que reserva els grans espectacles per al teatre romà (gènesi del festival), però que cada anys aprofita més els carrers i places de Sagunt per a sorprendre els vianants amb espectacles de teatre, dansa, circ i música. Respecte de les grans actuacions del teatre romà, cal destacar les grans produccions del festival internacional clàssic de Mèrida, de l’Institut Valencià de Cultura, de la Companyia de Nacho Duato, Teatre Romea, El Brujo, etc.

I quan tingues la revista a les mans, estaran ja en marxa o començaran en breu les grans propostes escèniques de la tardor: la 34 Mostra Internacional de Mim de Sueca, amb la recent direcció d’Àngels González, que amb el subtítol de «Delicatessen» programarà el millor del teatre gestual i corporal del 18 al 22 de desembre. A banda de les actuacions de companyies d’arreu del món, però també estrenes valencianes, la Mostra compta amb altres activitats paral·leles com instal·lacions, classes magistrals (de Manolo Alcántara), etc.

A la ciutat, la tardor escènica té com a protagonista Russafa Escènica, Festival de Tardor. Dirigit per Jerónimo Cornelles i el seu equip, i amb el subtítol «Fins ací arribarà la mar», fa ara 10 anys de programació escènica i dinamització social del barri de Russafa. El Festival va començar donant oportunitats a artistes emergents i programant en espais no escènics, com comerços i oficines del barri, i actualment continua amb la mateixa filosofia però ha incorporat tant programacions de companyies ja prestigioses com circuits pels municipis del circuit (Via Escènica). A hores d’ara, les entrades per als espectacles del festival són buscadíssimes.

I la resta de sales començaran les programacions ja regulars; les privades amb les seues línies habituals i les públiques amb la incertesa d’un futur que potser no serà.

I recorda que la Cultura és segura, i cura!

Revista número 505. Setembre 2024.