La revista degana en valencià

Ètica

20/04/2021

Què implica parlar d’ètica? Doncs, la professora Adela Cortina ens invita a reflexionar sobre quina utilitat pot tindre hui al segle XXI aplicar les normes o regles morals, i quines podrien ser algunes d’eixes pautes a seguir. Segons l’autora molt del que ha succeït es podria haver evitat si les persones amb noms i cognoms, entitats i organitzacions amb un nom registrat hagués actuat seguint les ètiques corresponents, explicites o implícites; per això mateix, ha sinteritzat una sèrie de consideracions sobre com avançar cap a una societat basada en la veritat i no en les falsedats. Parlem d’un llibre de fàcil lectura dirigit al ciutadà normal.

Realment no es tracta de descobrir coses noves: la coherència, la responsabilitat, que és actuar amb justícia, cooperar, participar, ser lliure, tindre cura de les persones, generositat, compassió, la reciprocitat, reconèixer la dignitat de tothom… Allò que resulta xocant és precisament com qüestions, que a nivell de pensament estan clares des de gaire fa temps, hagen de ser explicitades de nou i que a hores d’ara actuar èticament siga una reivindicació, especialment a l àmbit de la vida pública. Un exemple: es dóna per fet que l’actuació electoral, cas bastant cridaner, com resultaria una ingenuïtat no recórrer a falses veritats, o mentides, exageracions, insuls, ocultar o falsejar dades etcètera, puix partim del fet que els altres van a fer-ho.

No sol està el cas dit de les campanyes electorals, sinó que tant a les institucions, com en altres espais de vida social i pública, la situació es reprodueix, igual que al comportament de part de la ciutadania, per això considere una autèntica errada fer front als intolerants, al neo franquisme, representat hui per un partit al qual ni vull anomenar per les segles, amb actes d’hostilitat o agressió física o verbal. La denuncia deu i es pot fer per altres vies, sense descendir el nivell més baix de la confrontació visceral i irracional.

Durant aquest temps de pandèmia hem pogut observar com, donada l’excepcionalitat de tal circumstància hem recuperat moltes virtuts de l’ètica, particularment amb relació a la cura, a la reciprocitat, a la solidaritat, a la compassió, i la cooperació, entre altres; el contrast entre el comportament polític i el ciutadà resulta manifest i visible, seria més que necessari que les persones amb responsabilitats col·lectives aprengueren la lliçó, crec que a molta d’aquesta gent li vindria bastant bé la  lectura del llibre que estem comentant, escrit i publicat en castellà, porta com a títol una pregunta que cal fer-se: “Para que sirve realment la ética”. De segur que trobareu idees i propostes per un món millor, com es sol dir.