La revista degana en valencià

Excel·lència professional i músics. La formació musical al PV

21/04/2021

Estem molt orgullosos de l’educació musical que s’imparteix al nostre país; de les més de 500 bandes de música, agrupacions musicals admirables, repartides per la nostra terra; també de les persones que es formen als conservatoris i dels músics professionals valencians que defineixen la personalitat de les millors orquestres d’Europa. La música, la formació musical, forma part de la identitat cultural dels nostres pobles i de les nostres ciutats, i és una font suprema de creativitat. Així, des de la introducció d’aquest Quadern volem fer patent l’estima per la tradició musical valenciana que, amb un desig de bellesa, es transforma en passió, en coneixement i en solidaritat musical cada vegada que es fan sonar els instruments.

Què passa en la realitat musical del nostre territori? El fenomen de les societats musicals, de les més de 500 bandes de música, de la quantitat de músics per metre quadrat que es formen a tota la nostra geografia, de tots els músics professionals que estan repartits per tot Europa en les millors orquestres i bandes, de la qualitat de la formació musical… Tot això és un fenomen únic que el tenim als nostres pobles i ciutats, i han hagut de vindre de fora a analitzar el cas, la realitat.

Saó volia aportar un Quadern sobre l’excel·lència professional i els nostres músics, així com sobre la seua formació. És per això que vam parlar amb David Gómez Zambrano, mestre de música en educació primària, músic de la Unió Musical d’Alaquàs i estudiant de doctorat en art de temàtica bandística a la UPV per a demanar-li que pensara els articles i les persones que els podrien escriure. I ací en tenen el resultat.

El primer article el signa David Gómez i escriu sobre les bandes de música valencianes, les grans corporacions culturals per a aprendre i interpretar música. El següent article, d’Andrés Valero-Castells, analitza els conservatoris valencians, el rigor i la proximitat de la formació musical. Inda Bonet fa una mirada a la professionalització musical i els grups de cambra. Frederic Oriola Vella escriu sobre les manifestacions musicals omnipresents en la geografia valenciana: interpretació musical i festa popular. El darrer article és una reflexió sobre els músics valencians i les orquestres universals, signat per Cristina Fornet Ausina. El Quadern conté també una entrevista a Beatriz Fernández Aucejo, directora d’orquestra.