La revista degana en valencià

Expociència: passió pel coneixement

Fernando Sapiña. Professor de Química a la UV, investigador i divulgador

En altres països, les jornades de portes obertes en centres d’investigació i universitats són activitats normals. Però fa vuit anys, al nostre entorn, no era gens comú. La idea amb què va nàixer Expociència l’any 2009 va ser la de donar a conèixer el Parc Científic de la Universitat de València a la societat mitjançant un conjunt d’activitats lúdiques i d’aprenentatge. L’objectiu va assolir-se ja en les primeres edicions amb la participació de les empreses instal·lades a la part empresarial del Parc i dels Instituts i Centres d’Investigació de la Universitat i del CSiC que integren la part acadèmica del mateix. Al projecte s’han incorporant amb el temps l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de la Universitat de València, diferents centres i departaments del campus de Burjassot de la mateixa Universitat, i centres d’investigació del CSIC ubicats en altres campus, junt amb  diverses associacions, entitats i empreses relacionades amb la ciència que han decidit que deurien estar presents amb nosaltres.

Després de Nadal comencen els preparatius: les primeres reunions del nucli organitzador, les posteriors amb els coordinadors dels centre, el procés de construcció del programa d’activitats, de baix cap a dalt, la incorporació d’altres centres, l’elaboració del pla de comunicació… Fins que arriba el dia D que, este any, va ser dissabte passat. Eixe dia, més de 500 persones entre investigadors, professors, estudiants d’universitat i de secundària, treballadors de les empreses tecnològiques del Parc i, també, de les empreses de neteja, seguretat, manteniment i bar del Parc i de l’Escola feren possible, un any més, esta celebració del coneixement.

El resultat és un conjunt inabastable d’activitats amb diferents nivells de contingut segons tota la gamma d’edats i interessos del públic: des de jocs per als xiquets fins l’exploració dels lligams entre l’art i la ciència, des de com fer pa fins a com viuen (i moren) certs pugons, des de la màgia de la química als secrets del cel… Pots trobar-te una investigadora argentina parlant de cetacis, un prestigiós emprenedor parlant dels últims desenvolupaments de la seua empresa, uns estudiants de secundària explicant el  projecte amb què es presentaren a la fira Experimenta, un altre cas d’èxit de la nostra Universitat… I el que destaquen molts visitants és la passió dels investigadors i dels estudiants a l’hora de parlar i explicar-se: si, la passió pel coneixement, per descobrir coses noves, per transmetre-les, per emprar-les per millorar la nostra qualitat de vida…

Imatge: Miguel Lorenzo