La revista degana en valencià

Les falles i la música en valencià

Aquestes són les falles del canvi, això no ho dubta ningú. El canvi polític al País Valencià ha propiciat que molts valencians i valencianes vegen amb esperances el futur, però també el present. I això també passa en la música en valencià. Ho vam vore el passat 22 de novembre, on per primera vegada el President de la Generalitat, Ximo Puig, acudia a la gala dels Premis Ovidi al Palau de la Música. D’aleshores ençà s’han desencadenat diferents fets, com el cicle de concerts en homenatge a Raimon, el cicle «Veus en Femení» de la Diputació de València  i el cicle «Cançó» al Palau de la Música. Però, què passa al món de les falles, on la música és un element clau?

El fet més significatiu el tenim en la famosa cançó de Vicente Ramírez «Valencia en fallas», que enguany el nou equip de govern de l’Ajuntament de València ha volgut valencianitzar de la mà de Bajoqueta Rock amb una «València en falles» que s’escolta abans de la mascletà. Però aquesta no és l’única aposta, perquè tal i com ha explicat Pere Fuset, regidor de Cultura Festiva, la música que sona abans de la mascletà «pot ser un gran aparador de la música valenciana i perquè es conega el treball, molt dur, que estan realitzant molts grups per a fer-se escoltar».

Però Bajoqueta Rock no són els únics que sonen al balcó de l’Ajuntament. També hem pogut escoltar cançons d’Al Tall (Per culpa), d’Obrint Pas (Camins), de Miquel Gil (Primavera i Sóc mediterrani), de La Gossa Sorda (Farem saó), d’Orxata Sound System (Me la fiques more), d’El Diluvi (Amor tèxtil), de La POP (Les anguiles de l’Albufera) i d’ Els Pavesos (La cançó de la falla, El xisme fallero i Els focs artificials), entre altres.

A més a més, com tots els anys, la música en valencià viu la seu nit de glòria al concert de falles d’Escola Valenciana el proper 15 de març (ací podeu accedir a tota la informació del concert). Enguany seran Tardor, El Diluvi, Atupa i Aspencat els que llançaran el coet d’inici oficial de la setmana fallera amb molta energia i diversió a Burjassot. Sense cap dubte, Aspencat és el grup del moment; n’han trobat la fórmula, com explica Vicent Xavier Contrí. Les seues cançons s’han convertit pràcticament en himnes. Però El Diluvi tampoc es queda arrere. La seua aposta per un folk modern i la fusió de diversos estils fan que s’haja convertit en una de les agrupacions que tots hauríem de tenir en el nostre reproductor musical. Per la seua banda, el pop de Tardor cada vegada suma més seguidors, i no és per a menys. Amb Una ciutat invisible han aconseguit un gran èxit fruit de la qualitat del seu treball, i ara ix a la llum el seu nou treball, L’eufòria, que de moment ens ha regalat aquesta magnífica cançó. Pel que fa a Atupa, els joves de Montcada estimen el rap, i així ho demostren amb el seu nou treball Quasi res porta el diari. Amb ells, la diversió està assegurada.

 

 

Inscriu-te al nostre butlletí

Top