La revista degana en valencià

Fem una desescalada sense frens i veurem com ens va

26/05/2020

Si hi ha dos sectors en què ens hem sentit febles durant aquesta pandèmia, aquests han estat la sanitat i l’educació. Els dos que havien patit el desballestament interessat dels populars i populistes que ens governaven aleshores. Tots dos sectors són els que hem de restaurar i falcar en aquesta “nova normalitat”, però amb ells, devem sumar l’agroalimentari, l’assistencial, el cultural, el mediambiental i la mobilitat.

Tan bon punt tornem als cotxes privats i als avions supersònics de manera indiscriminada, haurem tornat a beure oli i, el Planeta ens ho farà saber. La transformació de la nostra societat, el canvi cap a la “nova normalitat” ha de començar per cada persona. Per nosaltres mateix. Convé trobar camins efectius per neutralitzar la tirania dels mercats, perquè la fèrria política d’austeritat que se’ns ve al damunt, pot provocar nivells de desafecció social que convé contrarestar amb més solidaritat.

Ningú pot dir que, gràcies a aquesta desescalada que hem encetat, avui no ens trobem menys amenaçats que ahir. Sabem que els viròlegs, fa temps que van alertar sobre aquesta gran epidèmia, que porta darrere una cua social i fins i tot humanitària. El demà no pot fonamentar-se sobre l’austeritat perquè aquesta, no és una bona via per a abordar amb esperança el que s’acosta. Salut, treball, convenis col·lectius sectorials i una vigilància efectiva sobre el benestar social, són els camins que convé recórrer aviat.

Perquè, mentre ens trobem entretingudes i entretinguts en les fases de la desescalada, s’observa que hi ha diferents conceptes sobre la “nova normalitat”. Hi ha la normalitat d’aquells sectors que recuperen corredors comarcals, autovies i autopistes a base de vehicles. Hi ha aquella altra normalitat dels avions farcits per rescabalar-se dels dies que han estat aturats. També està la normalitat d’aquelles persones que volen agafar l’AVE per fer-se una “paellita en la Malvarosa” i tornar a l’altiplà…i la “nova normalitat” dels que esperem que la pandèmia, ens haja aprofitat d’alguna cosa més, que per peatonalitzar places majors.

Les Corts Valencianes, el Congrés dels Diputats i fins i tot hi ha ajuntaments, que han obert la polèmica sobre la “nova normalitat” sense adonar-se’n que hi ha tantes com òptiques per mirar-la. La societat que haja pegat passos cap a la conscienciació i la transformació social, “la nova normalitat” la trobarà tintada de verd i esperança. Per a les persones pendents de trobades en terrasses i habilitats socials primàries, “la nova normalitat” tendirà cap a la reproducció d’antics esquemes. Aquelles que fonamenten el futur sobre el preu dels altres, els guanys i el rèdit, aspiraran a reprendre aquesta “nova normalitat” sense adonar-se’n del que realment ha passat.

Però el futur, ha de tenir en compte el canvi climàtic, la crisi energètica, l’alimentació saludable i la defensa dels drets humans. No oblidem però, que, una natura sana, pot actuar de vacuna en aquesta pandèmia que comença a intoxicar els cervells amb velles banderes, braços en alt i càntics amb una vergonyant olor a naftalina.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top