La revista degana en valencià

La festa d’Algemesí, de la Ribera a la Humanitat

Han passat cinc anys des que la festa d’Algemesí fóra declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per la UNESCO. Una festa que el 7 i 8 de setembre es converteix en l’epicentre de la cultura, transportant el patrimoni cultural valencià des de la Ribera a tots els indrets del món. I és que la imatge que trasllada a tots els assistents i al món sencer a través de les xarxes socials emociona i posa els pèls de punta: és la cultura popular en la seua pròpia essència.

Ahir, 8 de setembre, va ser el dia gran d’Algemesí. A les 10 del matí es va iniciar la Processoneta del Matí des de la Capella de la Troballa. Els diferents balls que componen la festa van recórrer un carrer Berca replet d’assistents que no volien perdre’s cap detall. I a poc a poc van arribar a la plaça Major que des de primera hora del matí estava abarrotada de gent –malgrat la calor- que volia gaudir del moment àlgid de la festa: l’arribada d’imatge de la Mare de Déu a la basílica.

Sobre les 12.30 les campanes van començar a sonar: els campaners veien des de l’alt la creu de la processó. La gent acudia en massa a la plaça. Les més de mil persones que participaven de la processó es preparaven per a rebre de la millor forma possible a la seua patrona: amb els seus balls i les seues torres humanes. La imatge de la Mare de Déu treia el cap a la plaça mentre els tornejants mostraven la seua destresa amb les varetes. Els muixeranguers feien pinya a una banda i l’altra de la porta principal de la basílica per a tocar el cel. La imatge de la patrona avançava cap al centre de la plaça quan les músiques van començar a sonar. Tots els balls i torres humanes van actuar al mateix temps, celebrant la apoteòsica entrada de la Verge a la basílica, mentre els campaners soltaven colomes i pètals de roses i es disparava la traca. Una estampa que va emocionar tant a veïns com a forans, no solament pel fervor a la patrona, sinó per presenciar la cultura viva de tot un poble.

La sorpresa -per a alguns- va ser veure a la comitiva de la processó al President de la Generalitat, Ximo Puig, juntament amb el President de les Corts Valencianes, Enric Morera, que acompanyaven a l’alcaldessa d’Algemesí, Marta Trenzano. Puig va declarar que “la festa d’Algemesí és extraordinària, i situa al municipi com la capital del País Valencià per un dia, perquè aglutina les arrels i representa l’ànima d’un poble”. Per la seua banda, Morera va afirmar que “visitar Algemesí un 8 de setembre és un regal per al sentits, és un esclat de festa, de cultura, de tradició, d’identitat… És una demostració de la grandesa del nostre poble, que sap mantindre i transmetre les tradicions de generació en generació i que vetla per la seua identitat. Això fa gran a Algemesí i per això la seua gran Festa és patrimoni valencià”. A més, Algemesí també va rebre la visita de nombrosos personatges de la vida política i cultural valenciana. Entre els primers trobàvem a Albert Girona, Manuel Alcaraz, Pere Fuset, Mª Josep Amigó, Xavier Rius i Ricardo Sixto, entre d’altres. Del panorama cultural va destacar la gran presència de membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, com Ramon Ferrer, Joan Francesc Mira, Inmaculada Cerdà, Carme Miquel o Antoni Ferrando, entre d’altres, així com membres del Consell Valencià de Cultura.

Sense cap dubte, el 7 i 8 de setembre els valencians tenim una cita clau a Algemesí, que no hem de deixar escapar. Una cita en la qual la tradició i la cultura viva es fan presents.