La revista degana en valencià

La Festa d’Algemesí arriba a València pel 25 d’abril

El Micalet de la Seu tocava dotze campanades. Un segon després, la Muixeranga d’Algemesí entrava a la Plaça de la Verge, abarrotada de gent que havia acudit a la cita. I és que avui, la Festa d’Algemesí ha arribat a la simbòlica plaça valenciana per commemorar el 25 d’abril.

Les figures de la Muixeranga han fet que no solament els que havien acudit a la cita, sinó també curiosos que passaven per allí, aplaudiren impactats davant el que estaven veient. I no era para menys. Ja la UNESCO, en 2011 va declarar aquesta festa Patrimoni Immaterial de la Humanitat. No obstant açò, la gran ovació del públic ha vingut de la mà de la Nova Muixeranga d’Algemesí, qui ha deixat bocabadats als assistents amb figures com la Sénia doble.

Després de les muixerangues, ha estat el torn del Ball dels Bastonets, on els setze joves han demostrat una gran habilitat a l’hora de colpejar rítmicament de forma conjunta planxes i bastons. També ha estat present en aquest acte el ball més modern de la Processó de la Mare de Déu de la Salut, les Llauradores, que han omplert d’alegria la plaça. Finalment, els tornejants han transmès als assistents destresa, mística i galanteria amb els seus balls.

El colofó final ha sigut quan les més de 300 persones que han vingut des d’Algemesí a la Plaça de la Verge han actuat de forma simultània. Muixerangues, el ball dels Bastonets, les Llauradores i els Tornejants, cada grup per separat però tots junts. Perquè és moment d’estar junts, que els valencians ens unim i reivindiquem els nostres drets. Perquè és moment de recolzar-nos en la nostra història i en la nostra cultura per traçar el full de ruta a seguir en un moment històric com l’actual.

Obrir les portes de les Corts, mostrar a València la Festa d’Algemesí i celebrar el 25 d’abril, ha sigut, sense cap dubte, una decisió molt encertada. Perquè no s’entén el poble valencià sense la cultura.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top