La revista degana en valencià

El Trovam convertirà Castelló en la capital de la música valenciana

La Fira Valenciana de la Música ha donat el tret d’eixida amb la presentació de la seua V edició, que tindrà lloc del 9 al 12 de novembre a Castelló. Aquesta edició del Trovam, que es defineix com a un punt de trobada entre tots els professionals de la música, té un repte: “crear indústria, crear sector”, tal com ha afirmat Joan Gregori Maria, director de la Fira.

I ho fa no només amb jornades professionals que debatran sobre la política musical, la creació d’ocupació, els mitjans de comunicació i la situació de la dona, entre altres aspectes, sinó amb gairebé 60 actuacions musicals que mostren la diversitat estilística que tenim al País Valencià i amb el multilingüisme per bandera, on el valencià té un lloc especial però conviu amb normalitat amb altres llengües. A més, cal destacar que quasi el 50% de les bandes i solistes participants tenen presència femenina.

Aquesta serà la cinquena edició del Trovam, però la segona en què la Generalitat Valenciana s’involucra, en formar aquesta part del pla estratègic “Fes Cultura”. I és que per al Secretari Autonòmic de Cultura, Albert Girona, “hem d’oferir aparadors d’ofertes culturals, i de la mateixa manera que Alcoi és un referent en les Arts Escèniques amb la Mostra de Teatre, Castelló ho ha de ser de la música amb el Trovam”. Per això, ha sigut fonamental la implicació d’altres institucions com l’Ajuntament de Castelló i la Diputació de Castelló, que consideren que “tenim una riquesa musical elevadíssima gràcies a conservatoris, sales de música, programadors, artistes, públic.. però necessitàvem un vehicle que ajuntara tot el sector musical, posant sobre la taula els problemes i intentar resoldre’ls. I eixe és el paper que juga el Trovam”, tal com ha afirmat la regidora de Cultura de l’Ajuntament de Castelló, Verònica Ruiz.

I és que “la música és un motor econòmic i n’hi ha molta gent que podria viure d’això”, tal com ha afirmat Marga Landete, directora adjunta de l’Institut Valencià de Cultura -Música. Per això s’ha de treballar cap a la professionalització del sector, reforçant les indústries culturals. I amb el Trovam es pretén reflexionar i posar sobre la taula diferents propostes per treure profit a aquesta riquesa cultural.

Entre les activitats organitzades pel Trovam cal destacar la Gala de lliurament dels Premis Ovidi Montllor, que reconeixen les millors propostes musicals en valencià d’enguany. Sense cap dubte, és la nit de la música en valencià. Serà dijous 9 de novembre a les 22.30 hores a l’Auditori de Castelló.

En aquesta edició de la Fira Valenciana de la Música no es continuarà amb la presentació de l’Estudi de la Música Valenciana (s’intentarà reprendre en les properes edicions), però sí que es presentaran altres estudis que s’estan realitzant des del Govern, com un de la agència Valenciana de Turisme en el qual s’aborda la incidència de la música al sector turístic.

Però com a bona fira, no tot són jornades professionals. Els gairebé 60 concerts programats ompliran Castelló de música de qualitat i diversitat estilística. Des Maria del Mar Bonet, Els Amics de les Arts, Jorge Drexler, El Diluvi, Smoking Souls… i un llarg nombre de propostes que faran de Castelló la capital de la música valenciana.

 

Ací pots consultar tota la programació

Inscriu-te al nostre butlletí

Top