La revista degana en valencià

Al Folksona la Nova Cançó

Pep Ferrer

El nostre País no va sobrat d’iniciatives pel que fa a la difusió de la música tradicional i popular. Encara menys en l’àmbit de l’ensenyament i aprenentatge d’aquesta música que, malgrat la seua abundant i qualificada aportació per les seues connotacions històriques i tradicionals, a més de les estrictament musicals, resta lluny de gaudir del lloc que li correspon. Tanmateix hi ha gent que va per feina, i així ho demostra l’associació “Pont Folk” que cada any convoca un aplec setmanal per tal de transmetre el coneixement i estima d’aquelles tonades que ens identifiquen com a poble.

Els destinataris són aquella mainada que abraça entre els 8 i els 18 anys. Xiquets i joves músics que ja dominen l’art de tocar un instrument i que seran iniciats en l’aprenentatge de les melodies d’allà on ve la nostra identitat popular i musical. D’això se’n diu Folksona.

Folksona va per la desena edició i enguany, com els darrers anys, s’aplegarà a l’ermita Sant Vicent d’Agullent (la Vall d’Albaida) amb un bon grapat  d’alumnes i una dotzena llarga d’adults entre professors, monitors i personal de suport.

La procedència de l’alumnat pot ser tan diversa com, alumnes procedents de  Muro, la Font d’Encarròs, Alaquàs, Bétera, Picanya, Catarroja, València, Almenara, Cocentaina, Castelló o Sant Joan de Moró. La finalitat de la Trobada és ensenyar a viure la música tradicional i confegir una suite ad hoc. Es tracta d’unes Colònies d’Estiu per a xiquets i xiquetes que rebran formació musical en un marc distint als conservatoris o les aules de música. Així se’ls esperona a l’estima per la música folk valenciana.

L’equip responsable tria cada any un tema, un fil conductor que menarà el treball musical de la colònia. Enguany s’ha triat el tema de “La Nova Cançó”. Aci hi ha matèria de sobra per a treballar tot el voldran.

L’alumnat rep classes per famílies d’instruments amb el seu professor especialitzat. Després tots plegats, formaran l’Orquestra Folksona i interpretaran una suite que serà interpretada en públic com a colofó del treball de l’aplec. A més el concert final, també ofereix l’audició de polques, jotes, balls col·lectius, etc.

Però hi ha més. Per les vesprades hi ha tallers amb els protagonistes dels nostres referents musicals.. S’ha comptat amb la presència de Pep Gimeno “Botifarra”, Bajoqueta Rock, Paco Muñoz, Obrint Pas i molts altres. També hi ha espais d’esplai amb jocs, bany a la piscina i altres, perquè els xiquets gaudeixen amb activitats pròpies de la seua edat.

Val a dir que tot plegat no seria possible sense el treball desinteressat d’una colla d’amants de la música en general i en particular de la música tradicional valenciana, que any rere any i amb convençuda fermesa i dedicació, hi posen bona cosa de la seua part. També s’hi compta amb el recolzament de l’Ajuntament d’Agullent que posa a l’abast de Folksona una certa infraestructura.

Una bona mostra del que és possible aconseguir quan hi ha el convenciment i l’empenta que li cal, en tantes ocasions i en aquesta en concret, a les nostres autoritats.