La revista degana en valencià

La formació de les mestres valencianes (1867-2017) – Nª 430

En 1867, un any abans de la Revolució coneguda com «La Gloriosa» que posà fi al convuls regnat d’Isabel II, s’inaugurava al antics locals de la Casa d’Ensenyança de la ciutat de València la primera Escola Normal Femenina que acabava amb una llarga discriminació de gènere i amb la total marginació de les dones en el procés de formació de les mestres en el món de l’ensenyament. Posava fi a una llarga invisibilitat de les dones en l’educació de les valencianes. Teniu a les mans un Quadern que pretén fugir del reduccionisme que fins ara ha marcat la història de la nostra Normal valenciana més antiga i superar la tradicional mirada androcèntrica sobre la història de l’educació valenciana.

Per a la confecció d’aquest Quadern hem comptat amb la col·laboració de Carmen Agulló, professora de la Universitat de València i experta investigadora en l’àmbit educatiu, que ens fa una introducció històrica al tema. Un rigorós i imprescindible treball que ens trasllada en aquests 100 anys des dels difícils inicis en el segle XIX als lluminosos dies del Pla Professional de la República fins als autoritaris, dogmàtics i tristos anys de la immediata postguerra. Tres mestres, amb contrastada trajectòria en el seu ofici, completen el Quadern i fan una ullada al seu pas com a estudiants per l’Escola de Magisteri, mitjançant els diversos plans d’estudis que s’han anat succeint des de 1950 fins a l’època actual: Carme Miquel ens acosta a la seua formació dins de l’anomenat Pla 1950; Pilar Tormo, alumna del Pla 1967, ens desgrana les vivències d’una Normal memorística, encara segregadora per sexes com l’anterior pla. Finalment, Glòria González ens acosta al Pla de 1971, encara com a Escola Universitària de Titulació Mitjana, allunyada de la Universitat, tant pel que fa a l’espai a compartir com al concepte de la mateixa entitat, això sí, ja amb l’ingrés mitjançant el COU.

L’entrevista amb Adela Costa, mestra i professora d’universitat, tanca aquest Quadern de Saó dedicat a la formació de l’ofici de les mestres valencianes (1867-2017), que ha volgut fer visible la seua història que ara tot just assoleix els 150 anys, i que ja és part imprescindible del patrimoni i del llegat educatiu valencià.

PREU ARTICLE: -
SUBTOTAL: -
IVA: -
ENVIAMENT: -
TOTAL: -

Categories

Inscriu-te al nostre butlletí

Top