La revista degana en valencià

Les arts escèniques valencianes miren al futur després de la DANA en una gala d’agraïment i suport a les víctimes


Fotos: © Vicente A. Jiménez.

‘Les arts escèniques valencianes donen les gràcies’ va reunir víctimes de la DANA, impulsors d’iniciatives solidàries i al sector escènic valencià i de la resta de l’Estat en el Teatre Principal de València.

Un centenar d’artistes van participar de manera altruista en aquesta iniciativa col·lectiva coordinada per AVETID.

Les emocions i el sentiment d’esperança es donaren la mà aquest dimarts, 1 de juliol, al Teatre Principal de València. L’emblemàtic teatre del carrer de les Barques va ser l’escenari de la gala ‘Les arts escèniques valencianes donen les gràcies’, una iniciativa col·lectiva coordinada per l’Associació Valenciana d’Empreses d’Arts Escèniques (AVETID) que va aconseguir els seus objectius: abraçar les víctimes i el sector escènic afectat per la DANA a través del teatre, la música, la dansa i el circ, i agrair públicament tot el suport rebut des de la catàstrofe del 29 d’octubre.

Un centenar d’artistes demostraren tot el seu talent i agraïment en aquest acte, que ha comptat amb la direcció artística de Jaume Policarpo, la direcció musical i composicions de Gonzalo Manglano i la producció de la companyia valenciana Bambalina Teatre Practicable, així com la sonorització i suport tècnic de Yapadú Producciones, i la col·laboració de la Diputació de València, Escalante i l’Institut Valencià de Cultura (IVC). “Pensem que hem aconseguit fer un pas més en la recuperació del poble valencià i retre el nostre homenatge a qui ha estat essencial en els pitjors moments”, ha valorat la presidenta d’AVETID, Mª. Ángeles Fayos, en nom de tota l’organització. En definitiva, un acte que va donar veu i visibilitat a diferents col·lectius de víctimes i persones afectades, i a bona part del moviment que, de manera desinteressada, va col·laborar en la recuperació.

 

Teatre per a curar ferides

Per al sector, era un repte pendent, i així ho ha evidenciat ‘Les arts escèniques valencianes donen les gràcies’. La gala va començar precisament amb una crida a l’esperança a través de ‘Tornarà la calma’, una composició de Gonzalo Manglano i Raquel Heredia amb lletra de Jaume Policarpo, que va reunir damunt l’escenari el cantaor Jonatan Penalba, les ballarines Sara Canet, Andrea Cuadrón, Mireia Fuster, Laura García, Ana Gascó, Luna Soriano, Lorenza di Calogero i Andrea Torres (també a la direcció coreogràfica), el Cor de Cambra Ad Libitum de l’Escola Coral Veus Juntes de Quart de Poblet i el Centre Instructiu Musical Tendetes. Les projeccions poètiques de Nuro Visuales—presents en tot l’acte—i un petit recital amb Juan Carlos Garés feren una crida a la unió des del teatre emblemàtic.

Un punt de partida musical que va viatjar als moments més durs de la DANA, amb un especial record per a les víctimes, i que va submergir el públic en l’atmosfera de confort que pretenia la gala, a través de cançons tan conegudes com l’‘Himne de l’alegria’ o una versió de ‘Mareta, mareta’ de Gonzalo Manglano.

A partir d’aquesta primera peça, set dramaturgs—Carles Alberola, Sònia Alejo, Maribel Bayona, Arantxa Cortés, Juli Disla, Eva Mir i Javier Sahuquillo— van prendre el relleu en diversos blocs per a plasmar les diferents sensibilitats, perspectives i vivències del 29 d’octubre i de les setmanes i mesos posteriors, recollint el sentir dels grups humans que més s’implicaren en la tragèdia.

Des d’un profund respecte i amb un to poètic i reconfortant, pel Teatre Principal van passar un centenar d’artistes per posar-se en la pell dels familiars de les víctimes i dels col·lectius fonamentals en la recuperació, amb Gretel Stuych com a presentadora. “Imagina que un dia, després d’aquest malson, la gent dels pobles de València recupere la seua vida, torne a somriure, els negocis tornen a obrir i els tarongers tornen a florir. Si ho fan, serà gràcies a totes i tots vosaltres”, plantejà part del repartiment a un pati de butaques completament ple.

Les pèrdues materials i de vides humanes, el caos, el patiment de les víctimes i dels serveis essencials, l’enorme onada de solidaritat arribada de tot Espanya, el colp que ha suposat per a sectors com el cultural, o com tota València es va unir per tirar endavant, foren alguns dels temes protagonistes. “Perquè, com vam destacar, el teatre ens permet donar veu a les persones, i era més necessari que mai contar aquestes històries. Huit mesos després, encara hi ha moltes ferides que no hem tancat”, assenyalava Jaume Policarpo, director artístic. Entre peces breus de teatre, dansa i circ, desenes de representants d’aquests col·lectius foren convidats a pujar a l’escenari i dirigir unes paraules al públic. Hi participaren Mariló Gradolí, presidenta de l’Associació de Víctimes de la DANA 29 d’octubre; Rosa Álvarez, presidenta de l’Associació Víctimes Mortals 29-O; i Christian Lesaec, de l’Asociación Damnificados DANA Horta Sud Valencia; Victòria Rosselló, cap de Meteorologia d’À Punt; voluntaris i voluntàries de diverses localitats i del grup de Teatre de la Universitat Politècnica de València (UPV); Nando Durà en representació del col·lectiu de llauradors; i, en representació dels molts professionals que cobriren la informació, Juan Magraner, editor del programa ‘Hoy por hoy’ de Cadena SER, junt amb Alfons García, subdirector de Levante-EMV.S’hi sumaren el coronel Ángel Gil, cap d’Assumptes Generals de la Guàrdia Civil; el tinent coronel Ángel Martínez Puy de la Unitat Militar d’Emergències (UME); l’inspector de la Policia Local de València Fernando Fanjul; i el tinent coronel Francisco Javier Ucar, cap de l’òrgan de suport al comandament militar de València i Castelló; i representants d’ADETCA, la Fundación Daniel y Nina Carasso, la Fundación Antonio Banderas, AISGE, SGAE, l’Associació Cultural Socarrats de Vila-real, la Federació Llull d’Entitats i l’Oficina per a la Recuperació Cultural, que han impulsat iniciatives solidàries a favor de la DANA. També pujaren a l’escenari companyies d’arts escèniques, associacions, sales i empreses afectades que han rebut donacions gràcies a la coordinació d’AVETID.

Entre les autoritats presents es trobaven el secretari d’Estat de Cultura, Jordi Martí; el subdelegat del Govern a València, José Rodríguez Jurado; la secretària autonòmica de Cultura, Pilar Tébar; el director general de Cultura de la Generalitat Valenciana, Miquel Nadal; el director de l’Institut Valencià de Cultura (IVC), Álvaro López-Jamar; la directora adjunta d’Arts Escèniques de l’IVC, María José Mora; la diputada de Teatres de la Diputació de València, Rocío Gil; el regidor d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, José Luis Moreno, a més de representants de les Corts Valencianes i de l’Ajuntament de València i del mateix sector.

 

Agafar forces per a renàixer

‘Les arts escèniques valencianes donen les gràcies’ va aconseguir crear un espai d’escolta, de suport, de reivindicació i de consol vuit mesos després de la riuada, reunint de nou la ciutadania i tots aquells col·lectius que tragueren del fang el poble valencià. I evidenciant el paper sanador de la cultura i del teatre compromés, per recordar sempre les històries de qui va perdre la vida i de qui va treballar per rescatar milers de persones i el mateix sector escènic.

Fotos: © Vicente A. Jiménez.