La revista degana en valencià

Gales, premis i reivindicacions

17/01/2023

És un comentari habitual que és difícil aconseguir que una gala de premis siga entretinguda i original; els contingut són sempre els mateixos, i per moltes voltes que hi fan guionistes i directors és difícil, si no impossible, innovar. I és missió impossible també aconseguir brevetat en els agraïments de les persones guardonades.

I així fou la Gala de les Arts Escèniques Valencianes celebrada a Alacant el 28 de novembre. Dirigida per Joanfra Rozalén, productor de la veterana companyia alcoiana La Dependent i presentada per les actrius/cantants Victòria Mínguez, Marta Giner i Glòria Sirvent i el mag Hugo Aracil, la gala transcorria discreta i digna, possiblement massa vellut vermell, però amb els lliuraments habituals, fins que les reivindicacions trencaren la línia marcada.

D’una banda, la irrupció de dos activistes mediambientals a l’escenari, acompanyats per gran part dels assistents, i d’altra banda la campanya «Res a celebrar», present en molts dels agraïments de les persones guardonades, denunciant els retards en la resolució de les ajudes i l’angoixa de no saber si es concediran.

El Premi d’Honor es va concedir a la coreògrafa, investigadora i professora de dansa  Carmen Giménez Morte, i fou lliurat per la consellera de Cultura, Raquel Tamarit. Del palmarés, les més guardonades en teatre foren Eclipsi total de Pont Flotant i La teua mà en la meua de l’OM Teatre; Anhel del grup Anhel en dansa i Bürstner’s Club dels Altres en circ. El millor espectacle de carrer fou per a Migrare de Maduixa i l’espectacle per a xiquets i xiquetes fou Cucu de Bambalina. El premi al millor text fou per a Paula Llorenç per L’abraçada dels cucs, i la millor versió per a Rodolf Sirera per La teua mà en la meua.

Els guardons individuals foren per a Alfred Picó, millor actor per Els Villalonga; Sílvia Valero, millor actriu per Una vez una casa, i en dansa Paloma Calderón per Anhel i Salvador Rocher per Entre nosotros, com a millor ballarina i ballarí. La millor intèrpret de circ fou Rosa Schmid, per Bürstner’s Club. Les millors direccions foren per a Santiago Sánchez per La teua mà en la meua en teatre i Anna Estellés i Cristina Gómez per Anhel com a millor direcció coreogràfica. Els millors espectacles: Eclipsi total de teatre i Anhel de dansa.

Sense possible comparació (seria una perversió per tractar-se d’una gala totalment diferent), volem destacar la celebrada el dia 23 de novembre, centenària del naixement de Joan Fuster al Teatre Principal de València, amb el títol de Cent de Fuster. Un homenatge a l’escriptor suecà amb guió i direcció del també suecà Emili Chaqués, conduït per Alfred Picó, Noèlia Pérez i Josep Zapater, amb direcció musical de Borja Penalva, i la participació de Maria del Mar Bonet, Sandra Monfort, Andreu Valor, Toti Soler, Victòria Salvador, Núria Herrero i el Cor de la Generalitat, entre moltes altres. Una gala elegant, entranyable i de gran qualitat escènica i musical.

I recorda: la Cultura és segura i cura!