La revista degana en valencià

Mantenim un govern fora de la constitució

En aquesta setmana en què ens trobem, hi ha subratllat un dia per tenir en compte la necessitat d’eradicar el racisme, el feixisme i l’antisemitisme, com a reaccions davant un procedir humà, que no hauria de trobar ressonància ni als carrers ni a la societat del segle XXI.

Però dissortadament, aquesta època de crisi ens ha reviscolat aquestes conductes sectàries, davant les inoperàncies dels governs, incapaces de complir els articles de les constitucions. Podríem dir, ben mirades les coses, que el nostre govern estatal -a l’igual que altres del conjunt europeu- es troba des de fa mesos, fins i tot des de fa anys, fora de l’estat de dret i de la constitució.

Sí, no hi ha que dubtar-ho. A la Carta Magna (text considerat com a eix i bandera de l’ordenament jurídic) s’articula el dret de tothom a disposar d’una residència i d’un treball digne, però el govern de l’Estat, mira cap a un altre costat i posa pegats, esmena, retalla i compon la literatura legal, segon els convé.

De fet, ara s’ha vist ben clar com, ha esperonat un poder judicial que, més que cec degut a una tela que tapa els ulls de la justícia, es troba encegat de tant que se situa “cara al sol”. Un govern encegat i amb ganes de revenja, incapaç com ha estat de seure a parlar, de pegar passos en favor de la resolució dels problemes polítics. Un govern estatal que no ha trobat cap altre camí que no fos el de posar en entredit la “marca España” davant el món.

Però no sols la “marca España”; ha mostrat al món com d’involucionistes poden arribar a ser, reprimint la voluntat popular i engarjolant un conjunt de persones, que no feien cap altra cosa, que procurar fer possible la voluntat dels qui els van posar a governar al territori més ric del sòl peninsular.

Incapaços com són d’acceptar cap mena de derrota –per molt pírrica que aquesta siga— sembla que han instant aquesta justícia encegada de càrrecs i poder, perquè resolguen qüestions polítiques a cop de martellet jurídic, de repressió legal i d’articulats entortillats i manipulats al màxim.

Si bé ho mirem, ni les properes eleccions convocades a base de “ordeno y mando” resoldran aquesta situació, perquè en aquest territori peninsular i a d’altres de la vora, fa massa segles que se senten arraconats, menyspreats i humiliats. Clar que des de l’altiplà no se té la mateixa percepció, perquè des d’aquesta situació estant, sols entenen el “derecho de conquista” gravat a foc i sang per un anterior borbó a l’actual.

Supose que tard o d’hora, s’evidenciarà més clarament, que mantenim un govern fora de l’ordenament constitucional que tant papagalletgen; incapaç de complir l’articulat constitucional, esmenat, retocat i manipulat segons la seua conveniència i, en ben poques ocasions del costat dels qui governen, del costat dels qui els han fet confiança.

Deixem fer una darrera reflexió: diumenge al dematí, presentació davant la policia federal, trasllat a la fiscalia, designació d’un jutge d’instrucció, vista i atenció a les persones encausades i decisió judicial en tan sols 12 hores. No es tracta de la justícia d’ací. Parlem de Bèlgica. Això és Europa. Poca broma!

Inscriu-te al nostre butlletí

Top