La revista degana en valencià

Guanyem amb la llengua

22/03/2022

Guanyem amb la llengua

El català durant el franquisme

Elena Yeste Piquer

Pàgines: 228

PVP 19,00 €

ISBN: 978-84-125024-2-8

Editorial Fonoll

El català durant el franquisme, llibre d’Elena Yeste Piquer

La crònica d’una llengua que no va morir.

Com s’ensenyava i s’aprenia el català durant el franquisme? Aquest llibre explica unes històries plenament desconegudes: les de professors, d’alumnes, de pisos, d’escoles, de domicilis particulars, d’entitats privades… I és que la repressió, la clandestinitat i la il·legalitat no només van salvar una llengua sinó que també van salvar una societat i un país.

Des de la seva arribada, el franquisme no pot aturar la transmissió del català. Es continua fent de viva veu en domicilis particulars, entitats privades. A les ombres, a la clandestinitat, s’organitzen les primeres classes de català. Des de Barcelona i Reus s’impulsa una nova modalitat per aprendre el català mitjançant trameses per correu postal.

En el franquisme, neix un moviment d’escoles que continuen defensant el model escolar català i entronquen amb la tradició pedagògica d’abans de la guerra. L’agost de 1944 es crea el Concurs Parroquial de Poesia de Cantonigròs, un certamen literari en català que, durant 25 estius, es converteix en refugi de les lletres catalanes. El 1969, les campanyes populars «Català a l’escola» i «Cultura en ruta» posen, de nou, el català en marxa. Als setanta, la Delegació d’Ensenyament Català d’Òmnium Cultural esperona la creació d’una xarxa de mestres per introduir dues hores de català a l’escola. Un moviment que s’institueix a les escoles de Santa Coloma de Gramenet el 1972, guanyant, de mica en mica, l’espai del català a l’escola. Comença una victòria.

Guanyem amb la llengua és la crònica d’una llengua que no va morir.

La història viva, real, explicada per unes persones que van preservar el català

en un moment hostil, un moment que tots tenim ben present.

Totes aquestes històries s’expliquen a través de la veu d’alguns dels seus protagonistes. Històries que tenen el seu origen en una sèrie de reportatges publicats entre 2018 i 2021 al magazín LA MIRA, titulada El català durant el franquisme. Sis textos periodístics que han donat lloc als diferents capítols que componen el llibre: «Quan el català no mor»; «Quan el català s’aprèn per correspondència»; «L’escola catalana després de 1939»; «I els poetes salven la llengua»; «El català a la carretera»; i «Guanyant la llengua», reportatge que va tancar la sèrie de reportatges de LA MIRA. Sis textos que van tenir com a matèria primera les entrevistes realitzades a testimonis de l’època i que ara, amb l’aportació de nova documentació, constitueixen una obra de plena actualitat.

Elena Yeste Piquer és periodista i professora de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna (Universitat Ramon Llull). Doctora i llicenciada en Periodisme per la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna de la Universitat Ramon Llull (URL). Doctorat en Política, mèdia i societat per la URL, Màster Universitari en Estudis Històrics per la Universitat de Barcelona (UB) i Màster en Gestió d’Empreses de Comunicació per la Universitat Pompeu Fabra (UPF).

És coordinadora del Grau en Periodisme i Comunicació Corporativa, dels Màsters Universitaris en Comunicació Política i Social i en Periodisme Avançat. Reporterisme, i coordinadora adjunta del Doctorat en Comunicació de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna-URL. Membre del grup de recerca Digilab.

Redactora del magazín digital La Mira des dels seus inicis. Ha publicat Dones que surten del paper (Fonoll, 2018); Un conflicte de llengües, 18è premi Ramon Trias Fargas d’Assaig Polític (Angle Editorial, 2015), i L’era de la hipermemòria, 26è premi d’Assaig Josep Vallverdú (Pagès Editors, 2010). Ha treballat com a redactora al diari Avui i al programa Afers Exteriors de Televisió de Catalunya (TV3), i ha estat redactora en cap de la revista Tripodos.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top