La revista degana en valencià

Quins són els hàbits culturals dels valencians?

Històricament els valencians hem estat un poble cultural, tan sols cal observar la quantitat de manifestacions culturals que tenim al llarg de la geografia (diverses són fins i tot Patrimoni de la Humanitat!). Però, a més de mantenir vives les tradicions, tenim uns hàbits culturals. Quins són?

Com no podia ser d’una altra manera, l’activitat que més interès suscita entre els valencians és escoltar música. El segueix el cinema, la lectura i els concerts de música actual.

Les pràctiques més esteses en el territori valencià són la visita a llocs de patrimoni i exposicions, així com l’assistència al cinema i al teatre i la lectura de premsa esportiva i revistes, de fet l’assistència al cinema i al teatre és superior a la mitjana espanyola.

Pel que fa a la lectura, un 34% dels valencians llegeix llibres i un 32% premsa d’informació general. S’observa una feminització i jovenalització de la lectura en el període estudiat, en un marc on la variable determinant és el nivell educatiu. Així mateix, es redueix el consum de televisió per l’ús d’altres pantalles d’accés a Internet.

No obstant això, el menor interès dels valencians apareix en la visita a arxius i a biblioteques, seguides dels espectacles de sarsuela i òpera. És una tendència molt similar al conjunt de l’Estat.

Per primera vegada s’ha realitzat un recull extens dels hàbits culturals dels valencians de la mà de la Conselleria d’Educació i la Universitat de València. Les dades han estat extretes de les enquestes realitzades pel ministeri d’Educació i Cultura des de 2003 a 2015 i han estat extrapolades a territori valencià. Per tant, ens permet saber quina és la situació actual i serveix de referència per establir les polítiques culturals a seguir.

 

Inscriu-te al nostre butlletí

Top