La revista degana en valencià

La ‘I Jornada de Valencià al Baix Segura’ assoleix l’aforament complet a Oriola

La Biblioteca Municipal María Moliner d’Oriola ha acollit aquest dissabte 20 de maig la I Jornada de Valencià al Baix Segura, organitzada per la Plataforma El Sud Trenca el Silenci. Baix el lema “educació, ús i drets lingüístics”, un seguit de personalitats del món de la cultura i l’educació local i autonòmica han intervingut amb comunicacions interactives que han suscitat una gran participació entre els assistents, els quals han omplert la sala multiusos d’aquest local.

Entre els ponents que han intervingut es troben el Doctor Antonio Luís Galiano, Cronista oficial d’Oriola, Doctor en Història i President de l’Associació Espanyola de Cronistes; Jesús Millán, Professor de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València; Josep Escribano, President de l’entitat cívica El Tempir o Josep Martines, professor de la Facultat de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant.

Tots ells han parlat de les arrels valencianes del Baix Segura, tant des del punt de vista històric, com filològic, així com de la tasca dels cronistes i la seua importància dins l’àmbit de la consciència identitària. També s’ha prestat atenció als prejudicis lingüístics que cal evitar per tal de conviure en una societat tolerant, respectuosa i igualitària. En aquest sentit, el professor Josep Escribano ha puntualitzat que no hi ha llengües “de primera” ni “de segona”, sinó que totes són “aptes per expressar tot tipus d’emoció, idea o opinió”. A més, ha assenyalat que “aprendre llengües sempre suma, mai resta”.

D’altra banda, el professor Josep Martines ha presentat un estudi etimològic i toponímic de paraules usades al Baix Segura que tenen una connexió directa amb el valencià. A més, ha convidat els assistents a participar-hi, els quals també han aportat de manera molt dinàmica els seus coneixements sobre el tema. Alguns dels mots analitzats també apareixen al cartell anunciador de les jornades, tals com escullar, remijón, mirlocha o polseguera.

El programa d’actes ha conclòs amb una taula redona en què han participat professors i estudiants de la comarca en la qual s’han evidenciat els estereotips sobre la llengua i la discriminació que pateix la gent que estudia i ensenya valencià “al sud del sud”. A més de l’esmentat Josep Escribano, també van participar els alumnes Nerea Benítez i David Sánchez, dos estudiants de valencià de la comarca del Baix Segura; els professors Antonio Martínez, Ester Sanchiz i Eva María Gadea, membres del claustre CEIP Las Culturas de Torrevella; i Txomin Angós, en representació de pares. Tots ells van construir un relat de superació de prejudicis i la necessitat d’avançar cap a la igualtat lingüística.

En finalitzar la jornada, els membres de la Plataforma El Sud trenca el silenci, organitzadors de l’esdeveniment, l’han qualificada com a “tot un èxit” i han manifestat la seua intenció de celebrar-ne més en un futur pròxim.