Fotograma de la pel·lícula ‘Ex Machina’ (2014). https//mubi.com/es/es/films/ex-machina
Adaptant-se als nous coneixements divulgats sobre les capacitats de la IA, la indústria de l’entreteniment ha continuat explorant nous temes des de finals del segle XX i principis del XXI, amb títols tan emblemàtics com els que segueixen.
Terminator és una pel·lícula nord-americana de ciència-ficció i acció del 1984, dirigida per James Cameron. Representa una distopia en l’any 2029, ja pròxim, en la qual les màquines, governades per la intel·ligència artificial coneguda com Skynet, després de devastar la Terra i esclavitzar la humanitat, estan a punt de perdre la guerra contra la resistència humana liderada per John Connor. Davant d’aquesta situació, les màquines entenen que assassinar John Connor en el present seria irrellevant, vist que ja ha conduït a la resistència humana a la victòria. Per tant, Skynet elabora la seua estratègia i decideix eliminar el líder enemic abans que aquest nasca. Per això, l’any 1984 envien un Terminator T-800 model Cyberdyne 101 (Arnold Schwarzenegger) a través d’una màquina del temps amb la missió d’exterminar Sarah Connor (Linda Hamilton), mare de John, per evitar que siga concebut. La història ha donat lloc a cinc pel·lícules més de la franquícia.
Matrix és una pel·lícula d’acció i ciència-ficció de 1999 escrita i dirigida per les germanes Wachowski i protagonitzada per Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Anne Moss i Hugo Weaving. També tracta d’un futur distòpic en què la humanitat està atrapada sense saber-ho dins d’una realitat simulada anomenada Matrix, que representa el final del segle xx i que les màquines intel·ligents han creat per distraure els humans mentre usen els seus cossos com a font d’energia en camps de cultiu. Quan el programador informàtic Thomas Anderson, sota l’àlies de hacker Neo, descobreix la incòmoda veritat, s’uneix a una rebel·lió contra les màquines juntament amb altres persones que han estat alliberades de Matrix. Ha tingut seqüeles com The Matrix Reloaded (2003) i The Matrix Revolutions (2003).
Les dues sagues anteriors coincideixen en una visió molt negativa de la IA, la qual acaba dominant la humanitat.
Com el mateix títol anuncia, A.I. Intel·ligència artificial de Steven Spielberg (2001) presenta un robot-nen d’aspecte hominoide anomenat David (interpretat per l’inquietant nen del Sisé sentit, Haley Joel Osment) que és adquirit per una família com a amic del seu fill d’una edat semblant, però les complicacions que genera la seua interacció com un fill més de la família que no es comporta com caldria esperar obliguen la família a adoptar una solució dràstica. El fil argumental es deriva cap a una visió catastrofista del món i una recerca que porta David a voler saber qui és sa mare.
Jo, robot (2004), dirigida per Alex Proyas, s’inspira en els relats d’Isaac Asimov i les seues lleis de la robòtica, on un policia tecnòfob (interpretat per Will Smith) investiga un crim probablement perpetrat per un robot, cosa que representa una greu amenaça per als humans. Ací s’aborda ja directament com fer front a l’amenaça que podrien representar els exèrcits de robots enfrontant-se a la humanitat
Per constatar que el tema continua inspirant directors i productors, esmentem algunes pel·lícules més recents, com ara Her (2013) de Spike Jonze, on el protagonista (Joaquim Phoenix) inicia una relació amb Samantha (Scarlett Johansson) que resulta ser una assistent virtual amb intel·ligència artificial que s’expressa a través de la veu. D’aquesta manera, l’assistent va aprenent aspectes de la vida del protagonista, que es deixa guiar per Samantha.
Una pel·lícula emblemàtica estrenada el 2014 fou Interstellar, dirigida per Christopher Nolan, on, a banda de tenir una complexa trama de viatges en el temps i l’espai, els astronautes Joseph Cooper (Matthew McConaughey) i Amelia Brand (Anne Hathaway), entre d’altres, viatgen acompanyats dels robots Tars i Case, en un clar referent al clàssic de Kubrick.
En Transcendence, també del 2014, dirigida per Wally Pfister, el Dr. Will Caster (Johnny Depp), investigador de la Intel·ligència Artificial, treballa en la creació d’una màquina sensitiva que combine la intel·ligència col·lectiva amb les emocions humanes. Els seus controvertits experiments l’han fet famós, però també l’han convertit en el principal objectiu d’extremistes antitecnològics. La seua dona Evelyn (Rebecca Hall) i Max, el seu millor amic (Paul Bettany), són els seus col·laboradors, però ells es plantegen la qüestió moral de si han de fabricar aquesta màquina. Quan Will pateix un atemptat, Evelyn i ell decideixen carregar la consciència de Will a l’ordinador quàntic.
En Ex-machina (2014) d’Alex Garland, Caleb, un jove empleat (Domhnall Gleeson) en una important empresa de tecnologia informàtica, guanya un peculiar premi: passar una setmana amb el propietari (Oscar Isaac) en un lloc remot a les muntanyes per avaluar si Ava (Alicia Vikander), un robot-dona amb intel·ligència artificial, té consciència. Es tracta de provar el límit en què la intel·ligència artificial es fa indistingible de la natural i, en el fons, de fer-nos la pregunta de qui prova a qui?
Revista número 505, pàgs. 14-15. Setembre 2024.