La revista degana en valencià

Ibán Ramón aconsegueix un Or amb el cartell de València Capital Mundial del Disseny 2022 en els Graphis

17/04/2020

La cèlebre editorial Graphis ha fet pública la selecció dels millors cartells del món en disseny gràfic. I entre ells, destaquen diversos valencians, entre els quals es troben els cartells de València Capital Mundial del Disseny 2022 amb un OR i una menció honorífica.

Un total de vuit cartells procedents de la Comunitat Valenciana s’han colat en aquesta selecta selecció que, en uns mesos, es publicarà en l’Anuari de l’editorial, molt valorada pel sector del disseny.

El cartell valencià amb el qual València es va presentar davant la World Design Organization per a convertir-se en Capital Mundial del Disseny en 2022, acaba de ser premiat amb un Or en la selecció que cada any realitza Graphis, una de les editorials de major prestigi mundial i més llarga trajectòria. En la seua selecció “Posters Anual 2021” s’han colat un total de vuit treballs valencians entre els quals destaca, amb la màxima distinció, el cartell dissenyat per Ibán Ramón, que suposa un joc tipogràfic amb la marca de la Capital, definint un sistema modular que empra les sigles del nom i que permet multitud d’adaptacions.

Al costat d’aquest Or, la segona adaptació del cartell, en gris – en lloc de groc -, també ha aconseguit una menció honorífica i ser seleccionat per a aquest llibre, un dels més preuats i demandats pel sector mundial del disseny gràfic. I no són els únics valencians. Un total de vuit cartells procedents de la Comunitat Valenciana –d’un total de 21 en tota Espanya- s’han colat en aquesta selecta llista que, en uns mesos, es publicarà en l’Anuari de l’editorial, i que és molt valorada per tota la professió, educació i sector del disseny.

En la llista de cartells premiats a tot el món també hi ha treballs premiats d’estudis valencians com l’estudi Yinsen, amb un altre dels “Or” i un “Plata” i l’estudi Creatias que ha rebut una menció d’honor. Ibán Ramón, a més de l’Or” pel cartell de València Capital Mundial del Disseny 2022, ha rebut quatre mencions d’honor pels seus cartells, com el de la Filmoteca d’Estiu i el de les festes patronals de Natzaret.

“Graphis és un bastió internacional de l’excel·lència del disseny i imatges visuals. Quan de jove viatjava a Londres comprava els anuaris de Graphis, ací eren més difícils d’aconseguir, aquests anuaris eren l’excel·lència mundial del disseny gràfic. Cada any, un selecte grup de dissenyadors trien els seus favorits i la veritat, és tot un honor estar en la selecció i en el seu anuari, no amb un cartell, sinó amb un total de cinc, entre els quals es troben els dos realitzats per a València Capital Mundial del Disseny 2022”, explica el dissenyador.

La revista Graphis va ser publicada per primera vegada en 1944 a Zuric (Suïssa). En 1952 es va presentar el primer Graphis Annual i, en aquest mateix any, va ser convidat a Alliance Graphique International.
En els anys 80, la seu de Graphis va ser traslladada de Zuric a la ciutat de Nova York. Els Anuaris es van redefinir i als habituals títols de Disseny i de Posters es van afegir els Graphis de Publicitat, Fotografia, Logos i Tipografia, entre altres.

Cada any un jurat internacional format per prestigiosos dissenyadors tria als destinataris dels trofeus i diplomes, els treballs dels quals seran publicats en l’anuari Graphis de cada especialitat.

Per a Xavi Calvo, director de World Design Capital València 2022, “aquest reconeixement internacional no fa més que reforçar el nostre convenciment que la Comunitat Valenciana és terra de gran talent en tots els camps del disseny, competint amb dissenyadors de tot el món i fent-se buit en les publicacions més distingides i importants del sector a escala mundial. Felicitats a tots els premiats i especialment a Ibán Ramón, per fer-nos una imatge que ja és un referent mundial”, ha explicat.

Per a Maria Pradera i Lorena Sayavera, dissenyadores i directores de Yinsen, “ens fa especial il·lusió que l’Or siga per als cartells del Teatre Rialto de València, un treball que hem realitzat amb molt d’afecte i del qual a més, han triat una de les peces per a la portada del llibre. També el Plata, per a una de les últimes campanyes que hem realitzat per als European Design Awards 2020”, han declarat.

València Capital Mundial de disseny

La candidatura València Capital Mundial del Disseny 2022 és un projecte de l’Associació València Capital del Disseny que compta amb l’impuls de l’Ajuntament de València, de Presidència de la Generalitat Valenciana, Visit València, Fira València i La Marina de València. A més de tenir com a entitats promotores a l’Associació de Dissenyadors de la Comunitat Valenciana (ADCV) i al Col·legi de Dissenyadors d’Interior de la Comunitat Valenciana (CDICV).

Compta amb empreses col·laboradores com Actiu, Andreu World, Padima, Point, Tau Ceràmica, Zumex, Grup Torrecid, La Impremta, Vondom i Martínez Medina i institucions amigues com ComunitAD, READ, Art en Blanc, Dimova, el Col·legi Oficial de Publicitaris i el Col·legi Territorial d’Arquitectes de València. És una iniciativa que ha traspassat el local per a convertir-se en un projecte nacional amb el suport de tres ministeris: el Ministeri de Cultura i Esport; el Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme; i el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, a més de moltes altres institucions. La candidatura també ha rebut el suport de la Casa Reial espanyola. Moltes altres empreses han donat suport al procés en la seua fase inicial com són: Capdell, Equip DRT, GandiaBlasco, AIDIMME, Istobal, Suavinex, Trèbol Mobiliari i Cerveses Túria. Sense totes elles hauria estat impossible arribar fins aquí.

Crèdits dels cartells:

Or: | Ibán Ramón | groc | Associació València Capital Mundial del Disseny
Or: Yinsen | Institut Valencià de Cultura
Plata| Yinsen | European Design Awards
Menció d’Honor: Ibán Ramón | Clavarios fiestas de Nazaret
Menció d’Honor: Ibán Ramón | Institut Valencià de Cultura | La Filmoteca

Menció d’Honor: Ibán Ramón | Gris | Associació València Capital Mundial del Disseny
Menció d’Honor: Creatias Estudio | Centre Artesanía València

Menció d’Honor: Ibán Ramón | Fundación FULL