La II edició del Campus d’Arts Visuals del Cabanyal se celebrarà del 8 a l’11 de juliol
Després de l’èxit de la seua primera edició, el Campus d’Arts Visuals del Cabanyal torna aquest estiu amb una nova proposta que reafirma el seu compromís amb l’educació visual i la dinamització cultural del districte Marítim de la ciutat de València. Així, del 8 a l’11 de juliol el Centre Cultural La Reina 121 es convertirà de nou en epicentre de la creació col·lectiva, el pensament crític i l’expressió artística amb una programació que combina tallers intergeneracionals, una projecció col·lectiva i una xarrada artística. La convocatòria per a participar en el campus ja està oberta, amb activitats gratuïtes i inscripció prèvia fins a completar aforament.
El projecte, impulsat per Siroco Cultural i el gestor cultural Jorge Alamar i organitzat amb el Centre Cultural La Reina 121, té com a eix fonamental aprofundir en el poder de les imatges per entendre el món contemporani i de les arts visuals com a eina d’expressió i transformació social. A més, el campus aposta per reivindicar la identitat cultural dels barris del districte Marítim de València, prestant especial atenció a la mateixa comunitat que els habita.
La programació de la segona edició està dissenyada per a cobrir diferents franges d’edat, amb tallers adaptats tant per a la xicalla com per a adolescents. El 8 i 9 de juliol, Massa Salvatge conduirà Moviments veïnals: cronofotografia de barri una activitat per a xiquets i xiquetes d’entre 5 i 8 anys en què, a través de tècniques d’animació anteriors al cinema, s’explorarà la quotidianitat del barri mitjançant la creació de folioscopis fotogràfics. En les mateixes dates, Azucena Abril coordinarà Mapa d’acció, un taller adreçat a joves de 9 a 12 anys que proposa una nova mirada sobre l’espai urbà mitjançant la creació d’instruccions per performar els carrers i documentar visualment l’experiència. Per al públic adolescent, el taller Fem imatges, guiat per la fotògrafa Selen Botto el dijous i divendres 10 i 11 de juliol, oferirà una aproximació creativa i ecològica al voltant del passeig marítim i la platja del Cabanyal. Mitjançant l’ús de la càmera fotogràfica i el collage amb materials arreplegats en la mateixa platja, els participants reflexionaran sobre l’impacte ambiental i construiran un discurs visual crític sobre la relació entre el territori i la intervenció humana.
La vesprada del 10 de juliol tindrà lloc una de les cites destacades del campus: la xarrada a càrrec del jove pintor Antonio Ovejero titulada La meua infància fa olor de laca Nelly. L’artista valencià compartirà el seu enfocament artístic, que fusiona l’estètica pop amb una mirada personal cap a l’imaginari tradicional. A més, reflexionarà sobre el seu procés creatiu, assenyalant com el seu entorn pròxim, especialment la seua família, han sigut fonts constants d’inspiració.
Com a colofó del campus, el dia 11 de juliol a les 20:00 hores se celebrarà la projecció col·lectiva Dels Poblats Marítims to the Seaside Neighbourhoods, a càrrec de la productora Áqaba Media. Aquesta proposta convida la ciutadania a enviar fotografies o vídeos que reflexionen sobre els canvis viscuts als barris marítims de València —el Grau, el Cabanyal-Canyamelar, Beteró, la Malva-rosa i Natzaret— en un context marcat per fenòmens com la turistificació o la gentrificació. El resultat serà una peça audiovisual col·lectiva que s’estrenarà en el marc del campus i que busca preservar i repensar la memòria visual d’eixe espai urbà. Es valoraran tant materials de nova creació com arxius personals que aporten mirades arrelades sobre el paisatge, la vida quotidiana o les transformacions del districte Marítim.
Totes les activitats del campus són gratuïtes i requereixen inscripció prèvia. Es pot formalitzar presencialment al Centre Cultural La Reina 121 (carrer de la Reina 121), per telèfon en el 960 117 609 o bé enviant un correu electrònic a ccreina121@valencia.es. El Campus d’Arts Visuals del Cabanyal convida, un any més, a viure l’art des de la comunitat i per a la comunitat, posant la mirada en allò que som, allò que hem sigut i allò que encara podem imaginar.