La revista degana en valencià

Incendis sense RTVV

En les últimes hores els valencians hem assistit a la devastació i pèrdua dels paisatges emblemàtics de la Marina. Atònits, seguíem amb atenció les imatges que ens arribaven des de les xarxes socials. La informació ha jugat un paper clau no només per als veïns de la Marina, sinó també per a tots aquells valencians que estimem els paratges que estaven sent destruïts pel foc. No obstant això, us imagineu com hauria canviat el flux informatiu si la ràdio i la televisió públiques valencianes hagueren estat en marxa?

Les televisions estatals ens han donat píndoles de tres minuts de mitjana sobre el que passava en l’incendi de Xàbia. Ocupaven més temps les declaracions de veïns o polítics que la informació sobre com s’havien desenvolupat els diversos focus o l’estat dels mateixos. De fet, si no fóra per la immediatesa de les xarxes, probablement no sabérem que anit va sorgir un nou incendi en la zona dels Ramblars, o que el de Bolulla ja arriba a la serra de Bèrnia. Us imagineu com hauria sigut un bon tractament informatiu, detallat, pausat i reflexiu, amb experts que analitzaren les diverses qüestions que es plantegen després d’un incendi, en una nova RTVV?

Però, mancant una televisió pública valenciana amb informació de proximitat, la societat ha sabut traure-li partit a les noves eines que ens ofereix el món 2.0: les xarxes socials. Des d’institucions oficials -com el Gabinet de comunicació d’emergències i seguretat de la Comunitat Valenciana (@GVA112) o l’Ajuntament de Xàbia (@AjuntamentXabia)-, periòdics comarcals (@LaMarinaPlaza1) i pàgines d’informació local (@xabiaaldia), fins a persones anònimes, han sigut els que ens han facilitat la informació i les imatges del que anava succeint gràcies als hastags #IFBenitatxell, #IfXàbia i #IfBolulla. En aquest aspecte també s’ha d’esmentar i posar sobre la taula el valor dels periodistes locals, que han sabut traslladar a través de les planes dels grans diaris valencians tot el succeït en les últimes hores.

Les xarxes socials ens han informat de cada detall, de l’avanç o el control del foc i fins i tot ens han retransmès les rodes de premsa dels polítics en directe. No obstant açò, no hem d’oblidar el paper que podria haver jugat RTVV com a emissor i canalitzador de la informació de proximitat, i també de vertebrador del País, fent que des de qualsevol lloc els valencians poguérem seguir el desenvolupament del que passava en la Marina de la mà de professionals. I no és demanar molt, perquè de bons professionals especialitzats en la informació ambiental en tenim un grapat. Tan sols manca voler engegar-ho.