La revista degana en valencià

Insomni, més que un gran llibre

Tots els llibres que cauen a les mans dʼun lector tenen la seua història. En alguns casos, ens passen desapercebudes perquè no coneixem la intrahistòria de les diferents realitats que contenen els llibres. Amb Insomni, crec que sí que puc parlar una mica dʼeixa història.

Si poses junts dos joves inquiets, amics de diverses guerres i aventures fins i tot professionals, si veus que les seues especialitats poden ser molt compatibles, si veus que aquests dos joves sʼencaboten a publicar llibres utilitzant la fórmula de trobar les persones que estan disposades a pagar i a tindre els diners, és quan el llibre entra a la impremta. Si tot açò sʼacompleix, pots estar al davant dʼInsomni, el darrer llibre publicat per Cèsar Martí (lʼescriptor), segons els paratextos que hi trobem «aborigen del Camp de Túria, pensador contemporani, pobre de béns i ric dʼidees. Informàtic especialitzat en el desenvolupament web per professió i encisat de la paraula escrita per devoció. Escriptor anàrquic, empra mots i expressions dʼarreu de les comarques que compartim ortografia, accentuació i puntuació», i Daniel Olmo (el dibuixant, lʼil·lustrador).

En paraules de lʼautor dels textos, el títol del llibre és perquè ell pateix insomni i és en eixes hores en què hauria dʼestar dormint que escriu, que espera despert lʼarribada de la inspiració. Poemes, textos, històries barrejats entre la realitat viscuda i els anhels, configuren un tot divers, variat i contundent, en el qual Cèsar Martí es despulla i ens conta els seus mons, reals o no. És un llibre que no et deixa indiferent perquè veus que les paraules estan escrites amb la sinceritat absoluta.

Daniel Olmo es dedica a parir les imatges que acompanyen els textos. En lʼacte de presentació del llibre contava els passeigs dels dos autors pel poble, pels territoris. Lʼu paria històries, i lʼaltre havia de parir els dibuixos; parlava de les diferents possibilitats, de les amables discussions sobre si calia fer o no fer…

Al final, el resultat és colpidor perquè et permet conéixer dos artistes reals que et mostren clarament el que poden fer, el que saben fer. És per això que el llibre és real, molt real. I actual, molt actual, molt de la societat en la qual vivim.

He de dir també que Saó Edicions va voler, i poder, contribuir a lʼedició dʼaquest treball, el resultat del qual és, sincerament, molt bo. Un llibre per a llegir, veureʼl i tocar-lo, a poc a poc. I recordeu que si el voleu, podeu comprar-lo a la pàgina web de Saó.