D’ençà del 2022 s’hi va presentar el ChatGPT. Programari que tracta d’emular el llenguatge humà per respondre a les preguntes dels usuaris. Açò ha posat l’expressió intel·ligència artificial (IA) de moda i ara està en boca de tothom.
Aquest sistema és capaç d’escriure des d’un poema de T. S. Eliot o el text sencer d’Amic e Amat de Ramon Llull fins a una tesi doctoral i, fer-ho millor que nosaltres. Però això no és tot. La IA és tan intel·ligent com ens la volen vendre? Quines característiques té? Farà un món millor? El món de la salut sortirà afavorit?
Davant una oferta d’aquesta magnitud és evident que s’adoba el terreny per passar a un estadi que podrirem anomenar el més enllà; o dient-ho d’altra manera el que és versemblant.
Com que les possibilitats de manipular, desinformar o mentir són tan a l’abast de l’invent, haurem de restar vigilants i proveir-nos de criteris i d’arguments que ens ajuden a destriar allò que l’invent diu de debò i el que tracta d’embolicar-nos. Haurem de romandre en la sospita i vigilants. L’aparició d’aquests sistemes tan colpidors que capgira, o vol, l’escala de valors, fa que la veritat deixa de tenir el seu lloc i la versemblança passa a ocupar-lo.
Un dels àmbits més seductors de la presència d’aquest fenomen és si podrà afectar el nostre judici moral. Avancen els experts que no és el seu terreny i per ací podem estar tranquils, o siga; no podem esperar, en aquesta matèria, més del que nosaltres podrem fer.
Per altre cantó sí que hi ha expectació pel que fa als llocs de treball que pot estalviar i, per tant, engreixar l’exercit d’aturats. Com en anteriors ocasions quan han aparegut noves tecnologies, aquesta qüestió sempre ix. Ara fa més por. Tenim notícia de dos col·lectius professionals que ja estan afectats i sembla que estan prenent mesures corporativament inclús a escala europea. Es tracta dels que s’hi dediquen al doblatge i també els traductors de llibres. Ací la IA ja ha posat cullerada i algú està patint les conseqüències. No podem témer una gran ensorrada de la mà d’obra perquè ja hem patit altres embranzides semblants i sembla que tot s’acaba ressituant. El que els experts, en canvi, adverteixen és vers la gran quantitat de mitjans computacionals i algorítmics que qualsevol qüestió que li demanem a la IA, per ximple que ens sembla, ha de fer servir.
I el vessant humà? Afirmen els qui en saben, que existeix la possibilitat de, recuperant dades d’una persona morta, simular una conversa amb ella mitjançant un xat, després una conversa telefònica, més endavant… Si s’aconsegueixen les dades necessàries, podran, diuen, simular una conversa amb una persona morta com ara Winston Churchill o Miguel Hernández. Ací es poden fregar aspectes que, segons les creences de persones determinades, estarien vulnerant alguns aspectes morals.
Però tot el que aquest tsunami, que ja està ací, és mal, dolent i rebutjable? És clar que no, però haurem de ser cauts. I molts avanços prodigiosos ja estan en marxa gràcies a aquesta tecnologia. Per exemple: en alguns dels nostres hospitals ja estan aplicant un dispositiu IA que mesura la intensitat del dolor dels pacients que entren per urgències. Mesurar la intensitat del dolor? Fins ara això no era ponderable, no era possible. Molts altres dispositius i sistemes ja estan funcionant en investigació, navegació aèria, exploració de subsol i altres. També hi ha qui fa servir aquesta eina amb finalitats no tan humanitàries i per aplicacions nocives, agressives i d’altres pitjor.
Sembla que s’ha creat un comité internacional de savis, o homes bons, que pensen fer un seguiment i tractar de barrar el pas a tot allò que aquesta nova tecnologia puga fer en contra de les persones en general.
La UE pel seu costat, ja ha formulat la primera llei mundial, que desconeguem perquè acaba de proclamar-se, sobre IA per tal que aquesta estiga al servei de totes les persones, i no a l’inrevés o d’unes poques. Diversos mitjans, ja s’han manifestat envers la nova llei a la qual qualifiquen de coercitiva i molt censuradora en el seu esperit. Tanmateix, són opinions de primera fornada que caldrà relativitzar i esperar alguna aplicació de la mateixa a qui seguiran, esperem, correccions i millores.
IA sí. Benvinguda siga per afavorir a les persones i el benestar universal.