La revista degana en valencià

Intersindical Valenciana proposa un Pacte Valencià per la igualtat lingüística

24/02/2021

El Sindicat reitera la seua proposta, feta ara fa un any, d’un Pacte Valencià per la igualtat lingüística per a garantir una autèntica igualtat lingüística en tots els àmbits socials. Per a la Intersindical Valenciana, la situació del valencià requereix un gran consens social que servesca per establir els objectius i les actuacions necessàries per avançar en el procés de recuperació i normalització lingüística.

Intersindical Valenciana considera que la majoria de la societat valenciana està d’acord en impulsar, de manera normal, l’ús i l’ensenyament de la llengua, és per això que proposa l’establiment d’un Pacte Valencià per la Igualtat Lingüística amb la participació de les administracions, institucions, entitats (socials, culturals, esportives, etc.), partits polítics, sindicats, universitats, comunitat educativa i persones que defensen la igualtat lingüística real i efectiva al País Valencià.

Un Pacte Valencià per la Igualtat Lingüística, amb un procés de negociació que servesca per consensuar un full de ruta per a impulsar una autèntica normalització en el sistema educatiu, però també en totes les administracions públiques,la justícia, els mitjans de comunicació i altres àmbits de la societat valenciana.

Intersindical Valenciana recorda que l’Estat espanyol va ratificar la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries que va entrar en vigor l’1 d’agost de 2001. Malgrat que la seua signatura compromet els Estats, a totes les seues administracions, el Consell d’Europa ha denunciat que l’Estat espanyol incompleix els seus preceptes i que també ho fa el Govern valencià perquè el Decret de Plurilingüisme impossibilita l’aplicació de programes d’immersió en la llengua minoritzada.

Intersindical Valenciana considera que, per complir la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries, s’han d’implementar tota una sèrie de mesures que haurien d’estar contemplades en el Pacte Valencià per la Igualtat Lingüística com: la promulgació d’una Llei d’Igualtat Lingüística i les partides pressupostàries necessàries per poder aplicar-la, l’eliminació de les exempcions de valencià a les comarques castellanoparlants, la consideració del valencià com la llengua vehicular del sistema educatiu, l’establiment de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública o la reciprocitat plena i l’espai audiovisual en la nostra llengua.