La revista degana en valencià

Introducció del quadern nº 480

08/11/2022

Pot ser que moltes persones no tinguen una idea exacta de totes les iniciatives, associacions i entitats que estan treballant, al llarg de tot el país, a favor de la cultura i la llengua. Fan feina cada dia, de forma callada i constant.
De vegades es pot tindre una impressió de la realitat que no coincideix amb el treball que es desenvolupa. No tenim mecanismes per a conéixer tot el treball que es fa a molts indrets del país. Cert és que, tal vegada, la manca d’un sistema de coordinació entre totes les entitats fa que no es tinga una idea exacta de la magnitud del treball que es du a terme.
Sempre hi haurà persones que veuran el got, siga del que siga, mig ple o mig buit. Si preguntem per la situació actual de la llengua a casa nostra, tindrem opinions de tota classe: unes defensaran que al got ja no li queda, pràcticament, aigua; d’altres diran que estem així aixà, però sempre ens podrem preguntar com estaria la llengua i la cultura sense el treball de totes les entitats que treballen en la seua defensa. En són prou? Evidentment, no. Com més persones se sumen al treball i a la il·lusió en la defensa de la llengua, més èxits es poden aconseguir, però continuem pensant que en són moltes més de les que algunes persones s’imaginen.
Per al Quadern d’aquest número hem volgut donar veu a algunes persones perquè ens contaren què han fet i què estan fent, o com veuen la situació a determinada part del nostre país, que ens contaren el plaer, el prestigi i la satisfacció del seu treball per la llengua.
Vicent Sanz escriu sobre les realitats de les terres del nord, de les realitats del Maestrat. Vicent Romans narra Escola Valenciana, una de les entitats amb més membres i que organitza les mobilitzacions més multitudinàries al llarg del país. Toni Gisbert parla d’Acció Cultural del País Valencià, que enguany està d’aniversari: en són ja cinquanta anys al peu del canó. Toni Royo fa un repàs a les iniciatives de la Plataforma per la Llengua, sempre vigilant, i a un grapat d’activitats. El darrer article el signa Ricard Chulià, que escriu sobre el treball que es fa a les terres del sud. Hi incloem també una entrevista al sociòleg Rafa Xambó.