La revista degana en valencià

Introducció quadern nº 481

28/11/2022

Aquest any, i el que ve, estem d’aniversaris: quaranta anys d’autonomia, quaranta-u de la Llei d’Ús i Ensenyament. Sembla que va ser ahir, però ja han passat quatre dècades amb coses bones i d’altres no tan bones. I, tot i que qualsevol moment és bo per a fer balanç, amb aquest Quadern hem volgut fer una fotografia actual de la realitat del valencià, de com estem, de com estàvem. Quina és la salut del valencià, de l’altra llengua oficial? Volíem analitzar els drets del valencià.
I hem volgut fer-ho des de la Constitució Espanyola i l’Estatut d’Autonomia, hem volgut veure la nostra llengua com un servei públic essencial i una obligació de les administracions, no sols l’autonòmica. De tot això ve el títol del Quadern: «Els drets del valencià». Perquè si sabem, si tenim clar quins són eixos drets, podrem treballar per aconseguir que les persones que el parlen tinguem reconeguts els drets, però no solament si estem al poble, al barri, al centre educatiu.
L’Administració estatal i autonòmica tenen un personal treballant a les nostres terres. Com garanteixen el dret de la llengua i els drets dels ciutadans i ciutadanes per poder-lo usar a casa nostra?
També s’hi fa una anàlisi del paper que ha jugat la Justícia, així en majúscules, perquè no deixa de sorprendre que sempre que s’ha fet una passa endavant, sempre, han aparegut les decisions judicials per a aturar qualsevol avanç. I, clar, a aquestes altures, creure en les coincidències ja no sembla el més encertat.
Vicent Moreno Montañés escriu el seu article sobre el valencià, un servei públic essencial. Ferran Bargues Estellés ha titulat el seu article «Els drets lingüístics de la ciutadania. El decret d’usos lingüístics». Sergi Linares de Terán analitza la Llei de la funció pública i la competència lingüística professional dels empleats públics. Yaiza Pérez Alonso fa tota una declaració en la primera pregunta del seu article: «40 anys d’Estatut i sense garanties lingüístiques a l’Administració per a nosaltres, els valencians?». L’últim article el signa Josep Forcadell, que fa la història del valencià a la Universitat d’Alacant. El Quadern conté també una entrevista a Josep Escribano, president d’El Tempir, entitat que treballa per la llengua.