La revista degana en valencià

La indumentària valenciana com a creadora d’identitat col·lectiva

La indumentària forma part de la nostra identitat, i així ha volgut posar-ho de manifest el Museu Valencià d’Etnologia amb l’exposició “Inventant la tradició. Indumentària i identitat”, que pretén reflexionar sobre els processos de creació de la identitat col·lectiva dels valencians a través l’estudi de la indumentària tradicional. Una exposició en què “a través de 380 peces d’indumentària pretén que ens coneguem millor i recuperar l’estima pròpia”, tal com ha afirmat el diputat de Cultura Xavier Rius.

L’exposició, que podria dividir-se en dues exposicions enfrontades, ja que cada part aposta per varietats museístiques diferents, no només mostra l’evolució de la indumentària tradicional des de la Renaixença valenciana, sinó que també exposa roba internacional amb la intenció d’aprofundir en les directes correlacions que s’establia entre els tipus “estrangers” i els vestits valencians. I s’ha optat per fer-ho d’una manera trencadora: s’ha configurat una desfilada on el públic és el que desfila, contemplant la graderia de vestits per una part, i per una altra una sèrie d’objectes que ajuden a la contextualització de la indumentària.

“Inventant la tradició” ha estat comissariada per Sunsió García i Xavier Rausell. Tots dos han destacat la complicitat de l’elecció de la indumentària, ja que es mostren 380 peces d’entre les 12.000 amb què compta el Museu Valencià d’Etnologia. Així mateix, han explicat que una trentena d’elles han tingut que ser restaurades pel deteriorament que patien.

Aquesta exposició, que es podrà visitar fins el 30 d’abril, tracta el valor identitari i de pertinença que suposa vestir-se de una forma o una altra: el gènere, l’edat, l’estatus social, els canons de bellesa de cada època… I pretén deixar palès el paper identificatiu que aporta el vestit tradicional en la creació de la identitat col·lectiva. I és que, tal com va dir Eric Hobsbawn, “les tradicions que semblen o reclamen ser antigues són a sovint prou recents en el seu origen, i de vegades inventades”.