La revista degana en valencià

Invertir en cultura és invertir en desenvolupament. Dia Mundial del Teatre 2022

01/09/2022

El mes de març ens porta una gran cita per al món de la cultura. Celebrem el Dia Mundial del Teatre. Aquest dia se celebra des de març de 1962 a tot el món, i la data va ser marcada pel simbolisme de l’inici de la temporada d’un llegendari teatre parisenc, el Théâtre des Nations. Des d’aquest dia, i gràcies a l’Institut Internacional del Teatre, el món celebra aquesta data amb la lectura d’un manifest que elabora alguna persona distingida i que reflexiona sobre l’art i el seu futur. El primer d’aquest missatge va ser elaborat per Jean Cocteau, després el seguiren altres com Arthur Miller, Pablo Neruda, Dario Fo… Enguany serà elaborat per Peter Sellarss, director d’òpera, teatre i festivals als EUA.

Però, quin és l’objectiu d’aquesta celebració? En primer lloc, promoure i gaudir d’aquesta forma d’art arreu del món i fer que les persones prenguen consciència dels seus avantatges, però també és la data idònia per a recordar a les institucions públiques, privades i a les persones líders de l’opinió, la importància de fomentar aquest art i preservar la seua perdurabilitat com a eina per al desenvolupament d’una societat. En uns moments tan durs com els que estem vivint, hem de recordar la importància del teatre, no tan sols com una activitat d’oci i entreteniment (de la qual podem prescindir) com alguns líders intenten fer-nos creure. El teatre ens permet expressar, denunciar, conscienciar… És un espill de la nostra societat.

També cal remarcar la importància de l’aprenentatge d’aquest art, no tan sols amb una finalitat professional, sinó amb un objectiu personal, social… I ací tenen un lloc privilegiat les Escoles Municipals de Teatre, que intenten subsistir en diversos municipis arreu del País Valencià i que aporten un gran valor al desenvolupament de la nostra societat. Però, tot i el gran treball que realitzen en cadascun dels seus territoris, aquestes escoles han estat durant anys sobrevivint amb fórmules diverses i segons la disponibilitat i bona voluntat de cadascun dels municipis (amb la inestabilitat que això implica).

Aquest any s’ha fet un pas endavant amb el Decret 2/2022, de 14 de gener, del Consell, de regulació de les escoles d’ensenyament artístic no formal de música i d’arts escèniques i les subvencions per a aquestes escoles per al curs 2021-2022. Aquest és un gran pas que cal celebrar, no tan sols perquè amb aquest tràmit es donarà entitat a aquestes escoles i podran rebre ajudes econòmiques que vetlen per la seua estabilitat, sinó pel valor i reconeixement de la tasca que duen a terme.

El Dia Mundial del Teatre, enguany, ha acomplit un dels seus objectius i ha aconseguit que els dirigents polítics facen un pas real endavant per protegir aquestes escoles que discretament lluiten per ajudar a desenvolupar una societat i un poble mitjançant el teatre. Recordem que invertir en Cultura és invertir en desenvolupament. Amb aquestes subvencions estem ajudant a protegir la tasca fonamental que realitza el teatre als carrers dels municipis, i el que és més important: estem protegint que els beneficis del teatre puguen arribar a totes les persones per la municipalitat de l’estructura de les escoles.

Així que estem d’enhorabona. Ara, a continuar fent passos endavant… perquè encara no hem arribat a la fi i queda molt de camí per recórrer. Feliç i pròsper Dia Mundial del Teatre!

Inscriu-te al nostre butlletí

Top