La revista degana en valencià

Ja està constituïda Rodant, la cooperativa de bicimissatgeria de València

02/11/2020

Volem anunciar la constitució formal de Rodant Cooperativa Valenciana, cooperativa de bicimissatgeria per a l’àrea metropolitana de València que és una alternativa a les plataformes digitals de repartiment.

La cooperativa, que funcionarà sota la marca Rodant Bicimissatgeria, sorgeix a partir de RidersXDerechos, col·lectiu que defensa els drets dels treballadors del sector del repartiment de menjar a domicili. Com RidersXDerechos ha denunciat des de fa anys en tot l’Estat, aqueixes empreses han utilitzat la figura del fals autònom per a desentendre’s del pagament a la Seguretat Social, de les baixes laborals, i de qualsevol mena d’obligació cap als seus treballadors i cap als seus restaurants col·laboradors.

La creació de Rodant s’emmarca en el mateix procés que ha portat a formar La Pájara a Madrid, Mensakas a Barcelona, Zámpate Zaragoza, Botxo Riders a Bilbao i Eraman a Vitòria. Volem dignificar el treball de repartidor, demostrar que un altre tipus de negoci és possible. També volem demostrar la possibilitat d’un negoci de repartiment només amb bicicletes o, en general, vehicles sense emissió de contaminants, aportant així a la mobilitat sostenible i a un model de ciutat habitable, amable i coherent amb l’emergència climàtica actual.

D’altra banda, les nostres tarifes posen en valor el comerç just, compatibilitzant el poder guanyar-nos la vida amb oferir un avantatge al xicotet comerç, que en el cas de l’hostaleria té difícil participar en les plataformes capitalistes de repartiment pels seus preus abusius, o bé no vol col·laborar amb un model de repartiment explotador.

Rodant es dedicarà bàsicament a dos serveis: missatgeria programada (servei de lliurament de paquets en un termini de 48 hores) i repartiment de plats cuinats a domicili, garantint en aquest últim cas les condicions higièniques i temperatura òptima del producte circumscrivint aquest repartiment a 3,5 quilòmetres entre el restaurant emissor i el domicili receptor (entre altres mesures). Per a les comandes de menjar preparat, utilitzarem una aplicació de Coopcycle, federació internacional de cooperatives de bicimissatgeria de la qual formem part. Amb aquesta aplicació, qualsevol valencià podrà fer una comanda de menjar en moltes ciutats de l’Estat espanyol, la resta d’Europa i el Canadà i saber que qui la porte serà un treballador amo de la seua pròpia empresa i que li entregarà la comanda en bones condicions i a un preu just.

En aquests moments Rodant desenvolupa una campanya de micromecenatge en la plataforma Goteo ( https://www.goteo.org/project/) per a poder finançar la compra del material necessari per a començar el servei. No som capitalistes, sinó treballadors, per això esperem comptar amb el suport de molta gent que veu la necessitat d’un sector de repartiment digne, amb preus justos, bona qualitat i consciència ecològica.

Comptem amb l’assessoria de FEVECTA (Federació Valenciana d’Empreses Cooperatives de Treball Associat), de la qual serem part. Així mateix, organitzàrem un acte de presentació central en la seu de la Intersindical Valenciana (que ens ha assessorat i secundat des del principi), així com un altre en el barri de Benimaclet, dins de les Jornades de Sobirania Alimentària Ecomaclet, i estem realitzant múltiples reunions amb entitats de mobilitat sostenible, defensa dels treballadors, comerç just, sobirania alimentària, etc., per a presentar-nos i buscar sinergies.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top