La revista degana en valencià

Jordi Pinell, monjo i liturgista

09/05/2022

El 8 de gener de 1997, ara fa 25 anys, moria a Montserrat el P. Jordi Pinell. Joan Pinell, el seu nom civil, havia nascut a Barcelona el 7 de maig de 1921 i després dels estudis primaris va cursar comptabilitat i treballà de comptable en diverses empreses. El seu interès per la literatura, ja des de ben jove, va fer que als 13 anys escrivira en vers la seua primera peça teatral. Actor en la joventut, sempre va ser un ferm defensor de la nostra llengua i el 1945 publicà la seua primera poesia en català.

Membre d’Acció Catòlica, el 1944 es va fer oblat de Montserrat i l’any següent entrà al monestir per ser monjo. Va fer la professió temporal el 6 d’agost de 1947, tres anys més tard va fer la professió solemne i el 1953 fou ordenat prevere. A Montserrat va ser professor de català, de litúrgia, de grec antic i de literatura universal. A més, amb una bona veu de tenor, el P. Jordi Pinell havia fet de solista al cor dels monjos, en la pregària litúrgica.

A partir de 1951, el P. Pinell s’encarregà de la revista Serra d’Or, que en un primer moment era l’òrgan del Chor Montserratí i, més tard, una publicació del monestir. Quan se li va encarregar de preparar la Corona literària oferta a la Mare de Déu de Montserrat (1957), el P. Jordi Pinell entrà en contacte amb els millors poetes i prosistes de llengua catalana.

A Roma va ser professor del Pontifici Institut de Litúrgia de Sant Anselm i també professor de català a la Universitat de Roma La Sapienza. A més de les seues obres de poesia i dels treballs d’investigació sobre litúrgia, el P. Pinell va escriure una extensa novel·la, (L’últim), molt ben estructurada, centrada en la vida d’un suburbi de Roma, el Trullo.

El 1966 defensà la tesi doctoral sobre Las horas vigiliares del oficio monástico hispánico. De fet, el P. Pinell va ser un reconegut especialista en el ritu hispànic antic i per això va dirigir diverses tesis i tesines a nombrosos alumnes de Sant Anselm. Com recordava el P. Alexandre Olivar, el P. Jordi Pinell centrà «els seus esforços científics, principalment, en la reconstrucció de les parts perdudes de l’ofici hispànic i en la identificació dels principals autors dels textos eucològics no bíblics del mateix ritus».

El P. Pinell va deixar Roma el 1991 i retornà a Montserrat per una malaltia. Per això, com a infermer de la comunitat en aquell moment, vaig poder tractar-lo d’una manera molt pròxima. El P. Jordi Pinell va ser una persona sorneguera i divertida, d’una gran saviesa i d’una encara més gran humanitat. Va morir a la infermeria de Montserrat el 8 de gener de 1997, ara fa 25 anys; deixà en la comunitat un record inesborrable.

Inscriu-te al nostre butlletí

Top