La revista degana en valencià

Jorge Mistral, la passió d’una estrella valenciana al món

03/03/2021

«Jorge Mistral sempre m’ha semblat un actor molt singular i poc valorat; en qualsevol cas, injustament oblidat. Estic convençut que l’exposició i el llibre sobre la seua figura li faran justícia per retornar-lo a la memòria dels afeccionats. Enhorabona per la iniciativa». Són paraules de Josep Maria Pou, actor i director teatral barceloní i una de les figures del món del teatre més reconegudes a l’Estat espanyol.

Es refereix Pou a l’exposició i llibre catàleg Jorge Mistral: vida, cinema i passió, produïts pel Servei de Cultura de l’Ajuntament d’Aldaia en commemoració del centenari del naixement de l’actor en aquest municipi de l’Horta Sud un dia 20 de novembre de 1920, ara fa cent anys. Una mostra (oberta a l’Espai d’Art Plaça Major d’Aldaia del 7 d’octubre de 2020 al 10 de gener de 2021) i un catàleg d’una gran qualitat narrativa i visual comissariades per Alfred Ramos González.

No va desencaminat Pou en les seues afirmacions. Ni una menció a Jorge Mistral en la Mostra del Cinema del Mediterrani de 2020 ni tampoc en el programa de TVE-2 «Historia de nuestro cine» al llarg de l’any del seu centenari. Res. No és el cas de l’Ajuntament d’Aldaia. El llibre catàleg Jorge Mistral: vida, cinema i passió, elaborat per Alfred Ramos, deixa constància històrica per a les generacions presents i futures d’aquest actor imprescindible en la història del cinema espanyol i en l’Edat d’Or del cinema mexicà, protagonista de 81 pel·lícules i de diverses telenovel·les i primer galant del cinema hispà entre 1944 i 1970. Un actor dotat d’un talent especial capaç d’arrossegar el públic de la seua època en un remolí de sentiments trobats.

El catàleg recupera la figura de Jorge Mistral, nascut Modesto Llosas Rosell, i fa un recorregut per la seua vida i carrera cinematogràfica fins a la seua mort a la Ciutat de Mèxic en 1972. Una mirada completa de la seua extensa filmografia realitzada a Espanya, Mèxic, Itàlia, l’Argentina, els Estats Units, Xile o Cuba, a les ordres dels directors espanyols més famosos, com Luis Buñuel, Juan Antonio Bardem, José Antonio Nieves Conde, Juan de Orduña, Rafael Gil, Luis Lucia o Francisco Rovira-Beleta, fins a grans directors internacionals com ara Jean Negulesco, Tulio Demicheli, Emilio Fernández i Roberto Gavaldón. Sense dubte, un dels actors valencians més populars i internacionals del panorama cinematogràfic del seu temps.

Tant l’exposició com el catàleg es fonamenten en la cessió de 202 peces, objectes familiars i material cinematogràfic originals sobre Jorge Mistral, cedits generosament per Juan Manuel Cobos, veï d’Aldaia, col·leccionista i admirador de la figura de Mistral. Així mateix, el discurs expositiu de la mostra i la redacció del llibre catàleg és fruit del meritori treball realitzat pel comissari de l’exposició, Alfred Ramos, professor, escriptor, investigador polifacètic i crític de cinema en Saó, el qual ha sabut plasmar amb ull crític d’historiador l’essència de les pel·lícules de Jorge Mistral.

Compendiar tota una vida dedicada al cinema en les 96 pàgines del catàleg no és una tasca fàcil. El bon fer i l’experiència sòlida d’un gran investigador de llarga trajectòria com és Alfred Ramos han fet possible un llibre excepcional, d’obligada referència en la bibliografia sobre Jorge Mistral. Paga la pena llegir i veure el catàleg, en què apareix tota la filmografia i les etapes professionals de l’actor il·lustrades amb un centenar d’imatges entre cartells, fotografies, guies publicitàries, programes de mà, objectes i cartes personals de l’actor, i fins i tot guions originals de dues de les seues millors pel·lícules: Pequeñeces i La venganza.