La revista degana en valencià

Jornada sobre l’Emergència Climàtica per a educadors/es

29/09/2021

La Jornada formativa se celebrarà a la Casa de la Cultura d’Alzira el dimecres 6 d’octubre. Està adreçada al professorat d’educació primària, ESO, cicles formatius i Batxillerat dels centres educatius que volen treballar a les seues aules aquest tema transversal i fonamental1. El programa és el següent:

17:30 Presentació amb Joan Cortés, d’Escola Valenciana, Laura Granell, de Reclam Editorial, i Alcalde o Regidor d’Alzira.

18:00 Conferència i col·loqui de Jovi Esteve, meteoròleg de la comarca i presentador de l’espai ‘L’ORATGE’ durant molts anys a diferents mitjans de comunicació com Canal 9, Ràdio 9, TVE a la Comunitat Valenciana i À Punt. La xarrada serà sobre «L’Emergència Climàtica a la Comunitat Valenciana i La Ribera».

19:00 Descans i suc ecològic amb La Vall de La Casella, Cooperativa Ecològica de La Ribera.

19:15 Presentació del quadern didàctic “Què és això de l’Emergència Climàtica?”, proposta de treball als centres educatius i debat, amb els autors: Roger Pons, professor de Primària jubilat i president de Xúquer Viu, i Pedro Domínguez, professor de FQ jubilat i portaveu de La Ribera en Bici-Ecologistes en Acció. A cadascun dels assistents se li farà entrega d’un quadern.

20:30 Finalització.

La Jornada sorgix com a proposta de la comissió de treball sobre sostenibilitat mediambiental de la 35a Trobada de Centres en Valencià de la Ribera2, Alzira 2020-21, que va originar l’elaboració altruista del quadern didàctic pels autors, professors amb molts anys d’experiència en educació ambiental3, i la posterior publicació per part d’Editorial Reclam en la col·lecció “Pertot”, de la Coordinadora de Centres d’Ensenyament en Valencià de la Ribera-Escola Valenciana.

Els objectius són aportar al professorat dades actuals i propostes pedagògiques per a treballar-ho amb els seus alumnes, conèixer la problemàtica a fons, enfocar-la didàcticament i avaluar resultats de l’experiència, aprendre a utilitzar recursos didàctics específics i adaptar-los a les característiques de l’alumnat, etc.

L’activitat formativa està reconeguda per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport  per al curs acadèmic 2021-22. La duració total serà de 15 hores, que es realitzaran de manera semipresencial i de les quals 3 h corresponen a la sessió inicial del 6 d’octubre, 2 h a la sessió final del mes de maig per a posar en comú el treball realitzat i la resta es realitzarà als centres educatius del professorat inscrit4.

Les persones inscrites han d’elaborar una programació didàctica de les sessions de treball que realitzen amb els seus alumnes sobre “Què és això de l’Emergència Climàtica?” en la qual inclouran els següents apartats: dades del professorat i de l’alumnat, objectius de les sessions de treball, continguts, metodologia, temporalització i criteris d’avaluació. També han d’informar el centre educatiu de la seua participació perquè s’incloga com a activitat formativa en els àmbits administratius corresponents. Per la seua banda, el centre educatiu certificarà esta participació mitjançant un document que ens farà arribar a l’organització de l’activitat on conste la realització de la programació equivalent a les 10 hores de treball a les aules.

Les inscripcions en aquesta Jornada formativa han de fer-se individualment.

1 Resum de l’últim informe de l’IPCC.

2 Pam a pam de la 35 Trobada (Virtual).

3 Del canvi climàtic a l’Emergència Climàtica, diaporama.

4 Formulari d’inscripció.