La revista degana en valencià

Jove amb 60 anys

07/02/2019

«El Moviment Escolta de València (MEV) celebra 60 anys fent escoltisme a la província de València»

L’escoltisme, moviment mundial; el MEV, moviment local

«Scouts sempre: a punt!»: fa més de cent anys que aquest crit se sent per tot el món en diferents idiomes, però amb un únic esperit. La missió de l’escoltisme és contribuir a l’educació de la gent jove, mitjançant un sistema de valors basats en la Promesa i la Llei escoltes, per ajudar a crear un món millor, on les persones s’autorealitzen i tinguen un paper constructiu en la societat.

El 24 de novembre de 1958 es constituïa a València el MEV com a associació pública de fidels, lligada a l’Arxidiòcesi de València i al moviment nacional Movimiento Scout Católico (MSC). Aquesta associació feia seua la missió de l’escoltisme i es proposava dur-la a terme a la província de València. Avui en dia, amb 47 agrupaments i més de 4.500 associats entre menors, educadores i educadors, el MEV fa seixanta anys amb la mateixa missió present, conscient de la història que porta a l’esquena i amb el repte de continuar-la. Seixanta anys realitzant un treball educatiu amb joves en el seu temps lliure, educant en els valors que defensa l’escoltisme.

Acte inaugural del 60 aniversari

El passat dissabte 24 de novembre de 2018 vàrem celebrar els 60 anys amb un acte al centre de València. L’acte va estar organitzat per l’actual equip directiu, presidit per Iván Guimerá, amb la col·laboració de la Fundació Scout Sant Jordi (FSSJ), actualment presidida per Pedro Tamarit. Diverses generacions que han format part d’aquest moviment gaudírem d’un dia d’activitats que arrancaren al migdia amb la visita dels llocs més emblemàtics per al MEV al centre de la ciutat de València. El passeig estigué conduït pel professor Jose Ignacio Cruz, catedràtic de la Universitat de València, que ens apropà a llocs com la plaça del Negrito, passant pel carrer de la Corretgeria, entre altres, i que va finalitzar al Parterre. Vam conéixer així, de primera mà, on s’ubicaven les antigues seus de l’associació i anècdotes de la nostra història.

Més tard, al carrer de Morella, es va fer una breu presentació de la resta de l’esdeveniment. Una litúrgia celebrada pel consiliari de l’associació, Mn. Salvador Palomares, el cant de l’himne oficial que ens representa des de 1991, un àpat per a totes les persones assistents i, per a finalitzar, una taula redona en què tractàrem temes al voltant de la història del Moviment, així com els reptes presents i futurs als quals ha de respondre l’associació.

A més d’antics presidents i presidentes, i antics equips directius del MEV, acudiren a l’acte membres de la FSSJ, alguns dels actuals agrupaments escoltes que formen part d’aquesta associació –des de Gandia, Tavernes de la Valldigna, Algemesí, Alaquàs, Paiporta, Torrent, Picassent i València–, així com altres amics del Moviment.

Actes programats per al 60 aniversari

Un aniversari així cal celebrar-lo amb força, aprofitant la perspectiva que dona el temps per a reflexionar al voltant de qüestions que no ens plantegem tots els dies. L’actual equip, amb tot això en ment, ha organitzat una sèrie d’esdeveniments complementaris a la celebració de l’aniversari. Considerem que cadascuna de les activitats dona resposta a una necessitat actual de l’associació, és a dir, que es troben a les arrels fonamentals del que som o, com a dosi d’autocrítica, hauríem de ser i mostrar a la societat valenciana.

Amb tot això rumiat, volent afavorir la maduresa associativa quant a participació democràtica, formació d’opinions i sentiment de grup, s’han organitzat els Fòrums MEV, trobades mensuals per a debatre temes d’interés. Aprofitant la celebració del 24 de novembre es va fer el primer fòrum parlant d’«Història del MEV», seixanta anys de treball que ens han dut fins ací, dels quals hauríem d’aprendre. Qui no coneix la història és condemnat a repetir-la. Per a continuar amb el mes de novembre ens estrenàvem amb «Transformació social». En aquest fòrum convidàvem a la reflexió al voltant de quina és la nostra responsabilitat de servei cap als altres com a escoltes. Parlàrem del servei cap als altres com a eina de creixement personal i de la importància d’educar els scouts en el goig del voluntariat. Un escoltisme que no vol viure d’esquena a la societat on desenvolupa la seua activitat, que vol ser el canvi que el món demana. Vam tindre la sort de comptar amb Enrique Falcón com a ponent convidat. Amb l’entrada de l’hivern participàrem del fòrum «La fe: requisit per a un bon escoltisme». Ser scout no està lligat a cap religió oficial, però no es pot negar que demana una determinada fe, una esperança en una germanor mundial que ens ajude a totes i tots a ser millors.

Molts més fòrums ens esperen. Al final del gener ens trobarem per a parlar de «Missió de l’escoltisme». I és que si no tenim en ment quina és la missió de l’escoltisme, potser res ens separa de grups d’esplai o campaments d’activitats extraescolars. Al febrer, amb el tema «Baden-Powell avui» reflexionarem sobre la figura del fundador de l’escoltisme i de l’actual rellevància de les seues afirmacions. Març ens trobarà envoltats en la gran festa dels valencians, però encara tindrem temps de parlar d’un tema de rabiosa actualitat («La coeducació en espais d’educació no formal») amb una crida per una educació que contemple amb intenció pedagògica la coeducació. «Participació jove en la societat» serà el tema que ens portarà l’abril, amb una reflexió respecte del paper que deixem als joves en el nostre dia a dia. Farem una edició especial dels Fòrums MEV, aquesta vegada dins del marc de l’Interruta 2018 (camp de voluntariat per a rutes MEV organitzat al parc natural del Saler), així el debat comptarà amb la participació de tots els assistents, joves en les últimes etapes formatives de l’escoltisme. «Escoltisme: més enllà dels agrupaments» i «Equip MEV 2019-2021: reptes futurs i línies de treball» seran els temes per a tancar els últims dos mesos d’aquesta ronda solar 2018-2019. La promesa scout no acaba dient que farem tot allò que estiga en la nostra mà fins que diguem adeu a l’agrupament; és un jurament per a fer un món millor mentre tinguem alé dins nostre. Els últims dos fòrums tractaran de donar llum a aquest aspecte del nostre compromís com a escoltes amb la creació d’un món millor al llarg de tota la nostra vida.

D’altra banda, el diumenge 27 de gener, aprofitant la celebració mundial del Dia de l’Arbre, els scouts volem ajuntar-nos en la que ha sigut, en els últims anys, la casa de totes les scouts i els scouts: la Casa Oraà, a Moixent. Aquest centre ha sigut l’escenari de múltiples trobades, campaments i acampades des que va ser cedit per Càritas a la FSSJ. Els patrons de la fundació cuiden d’aquest espai que tant de goig dona a l’escoltisme valencià. De manera simbòlica, volem plantar seixanta arbres per a la formació del Bosc de l’Aniversari, que quede per sempre com a record de la història del moviment i de la forta relació que ens uneix als scouts amb la natura.

Per a continuar amb les celebracions, al començament del febrer tindrà lloc el XXXIV Festival de la Cançó, trobada per excel·lència del MEV, on sempre ens ajuntem escoltes de quasi tots els agrupaments que formen aquesta gran família. Tindrà lloc el diumenge 10 de febrer a les Escoles de Sant Josep (Jesuïtes), i volem que l’esperit de l’aniversari impregne tota la trobada. Per tal d’aconseguir-ho, els agrupaments actuaran per ordre històric de la seua creació i els anirem presentant amb una xicoteta anècdota sobre la seua història. A més, per a iniciar el concurs de cançons una vegada acabada l’eucaristia, estrenarem l’escenari amb una cançó creada per a l’ocasió per Quique Rodríguez i que serà interpretada per l’equip directiu, els membres de la FSSJ i les persones voluntàries de l’organització de l’esdeveniment. Una gran festa per a celebrar totes i tots plegats el 60 aniversari.

Per últim, l’equip va proposar en un consell general l’organització d’un viatge a l’illa de Brownsea a Anglaterra, lloc on es va realitzar el primer campament organitzat pel fundador del Moviment Scout. La creació d’una delegació de valencians que visiten un dels llocs originaris del moviment serà el colofó per a un any que esperem quede en la memòria de tots les escoltes de València i ens ajude a espentar el MEV, almenys, 60 anys més.

Somiem l’endemà per a canviar l’avui

I així continuem, any rere any, somiant l’endemà per a tractar de canviar l’avui. I tant que el canviem! Qui hauria dit fa seixanta anys que encara estaríem «donant guerra». Una associació jove amb seixanta anys pot sonar a oxímoron, però és una realitat que qualsevol pot comprovar apropant-se un dissabte a les nostres reunions i sumant-se als jocs, a les danses i les rialles. Ens trobareu sempre amb l’actitud oberta i les ganes de col·laborar que formen part del nostre ideari. Les scouts i els scouts estem sempre: a punt!