La revista degana en valencià

Jove: no tens futur, si no lluites per ell

21/03/2022

Després de tants anys fent les coses sense pensar en els altres ni en el medi ambient, ara esclaten els problemes pertot arreu: automatització de la producció i l’aturmassiu (la majoria dels joves estan parats o en treballs precaris i mal pagats), esgotament i declivi dels recursos naturals (el petroli bo i barat s’està acabant), 10 guerres actives més la d’Ucraïna (amb milions de morts i refugiats), racisme i odi als pobres generalitzats, la pandèmia global i, sobretot, l’emergència climàtica (que ens afecta a tots i ja no es pot ajornar ni amagar més).
Mentre els de dalt competixen per vore qui és el més ric i poderós, el més matxo, les temperatures pugen i els fenòmens climàtics extrems (ones de calor, plogudes torrencials, inundacions, huracans, etc.) augmenten dramàticament. En cas de continuar així, amb les escasses accions dels governs, en poques dècades les temperatures globals pujaran més de 3ºC i a Espanya tindrem estius amb dies de 60 °C, i sols serà habitable la Cornisa Cantàbrica 1…
Els darrers informes científics de l’IPCC i el PNUMA2 calculen que només ens queda esta dècada per a canviar i salvar el clima, amb les solucions que tots/es coneguem: decréixer i tornar al local i ecològic, reduir al mínim el transport motoritzat, desplaçar-nos a peu, en bici i tren, consumir l’imprescindible, estalviar energia i matèries primeres, instal·lar plaques solars a teulades i zones molt degradades, aplicar les 4R, protegir els ecosistemes, repoblar amb espècies autòctones els ecosistemes que no poden recuperar-se sols, etc., etc.
Si no ho fem ara probablement ja no podrem perquè després del 2030 es dispararan els fenòmens retroalimentats, com la fusió de les glaceres, l’Àrtic i la tundra, que acceleraran encara més la pujada de temperatures fins a fer-la irreversible.
I òbviament els que més aneu a patir-ho tot sou els joves perquè vosaltres heu de viure en aquest segle, on cada dècada serà més calenta, pobra i bel·licista. Putin, Biden, Gates, Bezos, Musk, els més poderosos i rics del món no passaran d’una o dues dècades més, però vosaltres viureu fins al 2080 i més enllà, i si no lluiteu ara pel vostre futur imagineu el que vos espera…
Ningú vos solucionarà els problemes, els de dalt ja han demostrat reiteradament que són incapaços, perquè sols els importa la seua riquesa i poder (els 8 més rics del món acumulen més diners que la meitat pobra de la humanitat 3), i els governs estan a les seues órdens. Així doncs, allarguen l’edat de jubilació als majors quan hi ha milions de parats, financen grups d’extrema dreta que generen més violència i provocaren la II Guerra Mundial (amb 60 milions de morts!), publiquen mentides i enganyen a bona part de la gent amb els grans mitjans de comunicació, inclús provoquen guerres per a beneficiar-se d’elles i són capaços de desencadenar la III (i última) Guerra Mundial… Tot per no cedir un poc de la seua immensa riquesa i poder.
Alguns estem lluitant per un món pacífic, sostenible i solidari des de fa molt de temps 4, però no hem pogut canviar esta societat podrida, no tenim prou forces. Si els joves no s’alceu i lluiteu estem tots fotuts, però sobretot vosaltres, que aneu a viure durant tot aquest segle.
No heu de deprimir-vos per la greu situació actual, no és culpa vostra, però tampoc es desentengueu dels problemes perquè s’està jugant el vostre futur. Estudieu, aprengueu molt i no es deixeu abduir per tanta festa i tant telèfon intel·ligent, hi ha temps per a tot, però sobretot lluiteu, defenseu el vostre futur!
Per això, Fridays For Future convoca la Vaga Global pel Clima el divendres 25 de març. Molts/es joves d’altres països estan fent-la tots els divendres (186 du ja la Greta). I els grups ecopacifistes de la Ribera la recolzem i convoquem, a més, una concentració a les 12:00 davant l’Ajuntament d’Alzira.
Vine i participa, pel clima i per la pau!

1 www.rtve.es/noticias/20210821/antonio-turiel-csic-aumento-tres-grados-espana-habitable-norte/2162483.shtml
2 https://unfccc.int/es/news/el-mundo-debe-reducir-las-emisiones-76-anual-en-la-proxima-decada-para-lograr-objetivo-de-15oc
3 www.bbc.com/mundo/noticias-38632955
4 www.ecologistasenaccion.org www.lariberaenbici.net