La revista degana en valencià

Junqueras, Europa i la (in)justícia espanyola

19/12/2019

Espanya ha vulnerat els drets polítics d’Oriol Junqueras. No ho diu un analista polític, ni un tuitaire qualsevol, ni uns independentistes en una conversa de bar, sinó el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE). Aquest assegura que Junqueras tenia immunitat parlamentària des que va ser triat eurodiputat, és a dir, cinc mesos abans que es dictara la sentència del judici que el va condemnar a 13 anys de presó. Si tot haguera passat segons la legalitat europea, s’hauria d’haver aixecat la mesura de presó provisional per permetre’l desplaçar-se al Parlament Europeu.

Aquest posicionament del TJUE obre diversos fronts. Per una banda, crea la “doctrina Junqueras”, que reconeix que la immunitat d’un eurodiputat es proclama en el moment de la seua elecció perquè la composició del Parlament Europeu la decideix democràticament la ciutadania europea. Aquesta disposició es contraposa a la legislació espanyola, que indica que cinc dies després d’haver sigut triats, els polítics han de prometre i jurar la Constitució davant la Junta Electoral Central. I és aquest punt el que obre la possibilitat a què Carles Puigdemont i Toni Comín puguen ser eurodiputats.

Per altra banda, aquesta sentència del TJUE també permet que Junqueras es presente de nou a unes eleccions, ja que la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem explicitava que la inhabilitació estava suspesa cautelarment a l’espera de la sentència europea. Per tant, en el vessant polític podria tenir implicacions no sols amb Puigdemont i la seua immunitat, sinó també en el president d’Esquerra Republicana.

Aquest és el primer dels graons que les defenses dels presos polítics i exiliats tenen previstos amb la justícia europea. I la clatellada al sistema judicial espanyol és sonora. Segurament això no farà canviar la situació de privació de llibertat de Junqueras, tot i que hauria de ser lliure perquè la sentència hauria de ser nul·la, tal com apunten especialistes en dret. Tanmateix,i el fet que Europa reconega que s’han vulnerat els seus drets polítics ja és una victòria moral d’un gegant que està empresonat injustament.

De quina forma afectarà aquesta decisió a la negociació de la investidura entre Esquerra Republicana i el PSOE? Tan sols l’equip negociador ho sap. De moment, els republicans ja han demanat l’alliberament immediat del seu president. S’ha mogut fitxa en aquest tauler d’escacs, que des de la llunyania o les pantalles de televisió sembla avorrit o trepidant, però que hem de ser conscients que darrere de sentències, negociacions i dictàmens hi ha persones.

Com deia un conegut, Europa no és perfecta, però que ens dure molts anys. Enhorabona, Junqueras. I molt bona feina, Andreu Van den Eynde.